eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Washington nem küld magas rangú tisztségviselőt a téli olimpiára

Az Egyesült Államok nem küld magas rangú kormányzati tisztségviselőt az oroszországi Szocsiban rendezendő téli olimpiai játékokra - közölték szerdán hírügynökségi források a Fehér Házra hivatkozva, és hozzátették, hogy Washington a homoszexualitásukat nyíltan vállaló sportolókkal bővítette a résztvevőket kísérő, a nyitó- és záróünnepségen szereplő hivatalos amerikai delegációt.

Billie Jean King egykori teniszcsillag és melegjogi aktivista, valamint Caitlin Cahow olimpiai ezüst- és bronzérmes jégkorongozó is bekerült az olimpiai játékokon az Egyesült Államokat képviselő hivatalos küldöttségbe. Ezt az amerikai delegációt a szocsi téli olimpia február 7-i megnyitóján Janet Napolitano korábbi belbiztonsági miniszter vezeti, szerepét a játékokat lezáró ünnepségen William Burns külügyminiszter-helyettes veszi át.

Először fordul elő 2000 óta, hogy Washington nem az államfőt, egy korábbi elnököt, az elnök feleségét, vagy az alelnököt delegálja a rangos sporteseményre. 2012-ben az elnök felesége, Michelle Obama vezette az amerikai küldöttséget a londoni nyári olimpiai játékokon.

Barack Obama amerikai elnök mind a magas rangú kormányzati tisztségviselők Oroszországba küldésének mellőzésével, mind a meleg sportolók kinevezésével a hivatalos delegációba üzenetet küld Moszkvának. Washington korábban élesen bírálta az orosz parlament által a nyáron elfogadott "melegpropaganda-ellenes" törvényt, amely lehetővé teszi az Oroszországban élő homoszexuális kisebbség jogainak korlátozását.

Korábban Joachim Gauck német államfő, Viviane Reding, az Európai Bizottság igazságügyi és alapjogi kérdésekért felelős alelnöke, valamint Francois Hollande francia elnök is közölte, hogy nem vesz részt a 2014-es szocsi olimpiai játékokon.

Miközben a Kreml gőzerővel készül a játékok zökkenőmentes lebonyolítására, az előkészületeket beárnyékolja az emberi jogvédő szervezeteknek és aktivistáknak a "melegpropaganda-ellenes" törvénnyel kapcsolatos bírálata, amelynek következtében többen az olimpia bojkottjára buzdítottak világszerte.

Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban többször is úgy nyilatkozott, hogy a meleg sportolókat szívesen fogadják az országban, és nem fogják megengedni a homoszexuálisok ellen irányuló megkülönböztetést.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×