eur:
389.4
usd:
362.74
bux:
68118.53
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A szociáldemokraták 6 minisztériumot kapnak a német kormányban

Németországban a szociáldemokrata párt (SPD) tagsága elfogadta a CDU/CSU konzervatív pártszövetséggel kötendő koalícióról szóló szerződést, ezzel az utolsó akadálya is elhárult annak, hogy Angela Merkelt ismét kancellárrá válasszák.

Az SPD pártszavazásának szombaton Berlinben közölt végeredménye szerint a tagság 75,96 százaléka igennel voksolt arra a kérdésre, hogy véglegesítsék-e a koalíciós szerződést. Az eredmény kihirdetése után a nagykoalícióra készülő pártok közölték, hogy miként osztják el egymás között a miniszteri tárcákat.

Az SPD pártszavazásán a csaknem 475 ezer fős tagság 77,86 százaléka vett részt. Az érvényesen szavazók közül 256 643-an voksoltak igennel.

A 150 éves SPD-nél először tartottak pártszavazást. A tagok levélben szavazhattak, a szavazólapot és a válaszborítékot december elején kézbesítették. A beérkezett szavazatokat szombat hajnalban kezdték összeszámolni Berlinben 400 önkéntes részvételével. A párt óránként 20 ezer boríték felbontására képes levélbontó gépeket is vásárolt, hogy minél gyorsabban végezzenek a munkával.

A szavazás "a párton belüli demokrácia ünnepe volt", és megmutatta, hogy az SPD a legnyitottabb, a tagságot a döntésekbe leginkább bevonó párt - emelte ki Sigmar Gabriel, az SPD elnöke az eredményt ismertető berlini tájékoztatón, hozzátéve, hogy az SPD a pártszavazással példát mutatott a német politika többi szereplőjének.

Angela Merkel ügyvezető kancellár, a CDU elnöke gratulált Sigmar Gabrielnek az eredményhez és a nagy részvételi arányhoz - közölte Hermann Gröhe, a CDU főtitkára. "Örülünk, hogy hamarosan elkezdődhet a közös kormányzati munka" - tette hozzá, kiemelve, hogy a koalíciós szerződés "jó alapot" ad az együttműködéshez, amelynek az a célja, hogy Németország továbbra is sikeres legyen, és a ciklus végén elmondhassák, hogy "a németek jobban élnek, mint négy éve".

A szerződést hétfőn írja alá a három párt - az SPD, a CDU és bajor testvérpártja, a CSU - elnöke. Angela Merkelt kedden választja meg kancellárnak a Bundestag, a törvényhozás alsóháza, és kormányának tagjai még aznap leteszik hivatali esküjüket.

Az új német kormány így csaknem három hónappal a szeptember 22-én tartott parlamenti választás után alakulhat meg. Ez lesz a kancellári tisztséget 2005 óta betöltő Angela Merkel harmadik kormánya, és a harmadik nagykoalíció Németországban a második világháború óta.

Merkel pártja 5 tárcát kap, a pénzügyi, a belügyi, a védelmi, az egészségügyi, valamint az oktatási és kutatási tárcát, és CDU-s politikus vezeti majd a kancellári hivatalt miniszteri beosztásban.

Sigmar Gabriel alkancellár lesz, pártja 6 minisztériumot vezet az új kormányban. A szociáldemokraták adják a külügyi, a gazdasági és energetikai, a munkaügyi és szociális, az igazságügyi és fogyasztóvédelmi, a család-, idős-, nő- és ifjúságügyi, valamint a környezet- és természetvédelmi tárca vezetőjét.

A CSU 3 minisztériumot kap, az élelmezésügyi és mezőgazdasági minisztériumot, a közlekedés tárcát, amelynek portfóliójába tartozik a digitális infrastruktúra fejlesztése is, illetve a nemzetközi gazdasági együttműködés és fejlesztés területét - a fejlődő országok támogatását - irányító tárcát.

A kormányban dolgozik majd három tárca nélküli miniszter is államminiszteri beosztásban. A CDU delegálja a kulturális és médiaügyekkel foglalkozó államminisztert, és az úgynevezett kancellárhoz rendelt államminisztert, a kormány bevándorlási, menekültügyi és társadalmi integrációs politikáját irányító államminisztert pedig az SPD delegálja a kormányba.

A pártok vasárnap, külön-külön jelentik majd be, hogy kiket küldenek a kormányba. A német sajtóban az utóbbi napokban több kormánynévsor is megjelent. Ezek alapján a fontosabb tárcákat tekintve biztosnak tűnik, hogy a pénzügyminiszter továbbra is a CDU-s Wolfgang Schäuble lesz, a külügyminiszter pedig a szociáldemokrata Frank-Walter Steinmeier, aki az előző nagykoalíciós kormányban (2005-2009) is külügyminiszter volt.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
MBH Bank: A rendszeres megtakarítók átlagosan havi 80 ezer forintot tesznek félre

MBH Bank: A rendszeres megtakarítók átlagosan havi 80 ezer forintot tesznek félre

A megtakarítással rendelkező magyar lakosság 48%-a alkalmanként tesz félre, a rendszeresen megtakarítók pedig általában havonta és körülbelül 80 ezer forinttal tudják növelni megtakarításukat – derült ki az MBH Csoport reprezentatív kutatásából, amely a magyar lakosság befektetési, megtakarítási szokásait vizsgálta. A befektetett tőke biztonsága továbbra is vezető szempont a válaszadók között, noha az utóbbi évek inflációs környezetében ezzel együtt felértékelődött a hozam fontossága is. A befektetések kezelésében a személyes és az online ügyintézés egyaránt népszerű, tanácsok esetében pedig elsősorban a banki szakértőkre hallgatnak a megtakarítók. A megtakarítással rendelkezők aktívan érdeklődnek a pénzügyek iránt, havonta akár többször is tájékozódnak, informálódnak a befektetési lehetőségekről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×