eur:
387.41
usd:
357.73
bux:
68263.44
2024. május 23. csütörtök Dezső

Egyiptom - A Kairónak folyósított segélyről tanácskoznak a Fehér Házban

Barack Obama elnök megbeszélésre hívta össze a Fehér Házba a Nemzetbiztonsági Tanácsot, hogy a testület megvitassa az Egyiptomnak nyújtott, évi 1,5 milliárd dolláros amerikai gazdasági és katonai segély témáját - jelentette ki kedden Washingtonban Josh Earnest, az elnöki hivatal szóvivője.

A Washington által Kairónak a nyújtott támogatás legnagyobb része - mintegy 1,3 milliárd dollár - katonai jellegű, amit az Izraellel 1979-ben kötött békemegállapodás óta kap Egyiptom.

Az amerikai kormány mindeddig hivatalosan nem minősítette puccsnak az egyiptomi hadsereg július 3-i hatalomátvételét, ami automatikusan a katonai támogatás leállításával járt volna, és nem hozott döntést az arab országnak nyújtott segélyek csökkentéséről. Az ezzel ellentétes sajtóértesüléseket Earnest "pontatlannak" nevezte.

A fehér házi szóvivő hangot adott véleményének, miszerint közvetlenül a tanácskozás után nem várható majd jelentősebb bejelentés a legnépesebb arab országnak nyújtott amerikai támogatással kapcsolatban.

Earnest szavai szerint a Muzulmán Testvériség vezetőjének, Mohamed Badiének a keddi őrizetbe vétele nincs összhangban azzal a normával, amelyet az Egyesült Államok az alapvető emberi jogok területén képviselni remél.

Josh Earnest az Egyesült Államok nevében "erőteljesen" elítélte Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök azon kijelentését, miszerint Izrael áll Mohamed Murszi egyiptomi elnök megdöntése mögött. A szóvivő szerint Erdogan megnyilvánulása "sértő, megalapozatlan és helytelen" volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.23. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
Kormányinfó: elmarasztalja az Európai Bíróság Magyarországot az EP-választások előtt

Kormányinfó: elmarasztalja az Európai Bíróság Magyarországot az EP-választások előtt

A kormány áttekintette a háborús helyzetet, amely szerintük Ukrajna számára kedvezőtlenül alakul, a sorozás pedig a kárpátaljai kisebbségre is kiterjedhet. Az Európai Unió Bíróságnál több magyar eljárás is zajlik, ezek közül a menekültügyi rendszer miatt hozott korábbi ítélet végrehajtása kapcsán újabb elmarasztaló döntésre számítanak, a kabinat arra számít, hogy napi pénzbírság kiszabásáról dönt majd a testület – ismertette Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. A kormány legújabb döntéseit ismertető eseményt élőben közvetítjük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×