eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

"Tiszteletben kell tartani a döntését" - reakciók a pápa lemondására

A német kormány tiszteletét és háláját fejezte ki a német születésű XVI. Benedek pápának a lemondás bejelentése kapcsán.

"A szövetségi kormány teljes tiszteletét fejezi ki a szentatya, a katolikus egyházfő teljesítménye és a katolikus egyház érdekében egész életében kifejtett erőfeszítései iránt" - jelentette ki hétfői nyilatkozatában Steffen Seibert kormányszóvivő.

A szóvivő szerint bármi is legyen a lemondás oka, azt csak elismerni és tisztelni lehet. XVI. Benedeket csakis hála illeti azért a tevékenységért, amelyet nyolc éven keresztül a katolikus egyház élén végzett.

A pápa megrendült egészsége miatt mondott le, érezte már előrehaladott korát - idézte a katolikus egyházfő bátyját, Georg Ratzingert a dpa.

A pápa döntését "tökéletesen tiszteletben kell tartani" - jelentette ki Francois Hollande francia államfő.

"Különösebben nem tudok mit mondania döntés kapcsán, azt teljes mértékben tiszteletben kell tartani" - tette hozzá a francia elnök újságírók előtt egy vidéki útján.

"A Francia Köztársaság üdvözli a döntését meghozó pápát, de nincs további hozzáfűznivalója ahhoz, ami az egyházra tartozik. Ez egy emberi döntés, egy szándék, amelyet tiszteletben kell tartani" - mondta az elnök.

Jona Mecger izraeli főrabbi elismerően szólt a pápa arra irányuló törekvéséről, hogy közelebb akarta hozni egymáshoz a különböző vallásokat, és kijelentette, hogy a Vatikán és Izrael között viszony soha nem volt olyan jó, mint XVI. Benedek idején. "Reméljük, hogy folytatódik ez az irány!" - idézte Mecgert szóvivője.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×