eur:
388.36
usd:
360.71
bux:
68622.38
2024. május 7. kedd Gizella

Medvegyev szerint korszerűsíteni kell az orosz politikai rendszert

Az orosz politikai rendszert fokozatosan korszerűsíteni kell, az utóbbi években a választási jogszabályokat finomították, mégpedig az ideológiai és politikai sokszínűség alkotmányban foglalt követelményének megfelelően - jelentette ki Dmitrij Medvegyev orosz elnök egy nemzetközi politikai fórumon csütörtökön Jaroszlavlban.

Hangsúlyozta: vannak olyan nézetek is, amelyek szerint minél gyorsabb változásokra van szükség, mások pedig úgy vélik, hogy nem kell semmit változtatni, mert nagyjából minden rendben van, de mindkét elképzelés szűklátókörű: fejlődni kell, de harmonikusan és fokozatosan - mondta.

Az orosz államfő annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az államnak követnie kell a társadalmat, s nem maga után húzni. "Nem szabad korlátozni az emberek jogait, és semmiképp sem szabad elnyomni a bírálatokat" - jelentette ki.

Medvegyev hangsúlyozta: megengedhetetlen, hogy korlátozzák az állampolgárok jogait nemzetiségi hovatartozás alapján, minden nemzeti kultúrának szabadon kell fejlődnie, mindenkinek biztosítani kell a jogot, hogy ott éljen, ahol akar. "Az, aki az új lakhelyén bűncselekményt hajt végre, meg kell büntetni, amint azt is, aki károsítja kisebbségek jogait" - mondta a volt Szovjetunió területén mutatkozó, nagyarányú migrációra utalva, amelynek keretében elsősorban a szegényebb volt déli köztársaságokból érkeznek sokan Oroszországba.

Az államfő hangsúlyozta, hogy a szegénység elleni harc továbbra is az orosz állam prioritása. Felidézte, hogy 1992-ben a lakosság harmada, 2000-ben még mindig a 29 százaléka élt a létminimum alatt, de ez a mutató mára 12 százalékra csökkent. Meggyőződésének adott hangot, hogy ez a harc prioritás marad az állam számára a következő években is, továbbá "bármely politikai erő számára, amely a hatalmi szerveket tölti majd ki".

Végül Medvegyev, aki köztudottan az internet lelkes használója, azt mondta: a világháló felhasználói hatással lehetnek az uralkodó tájékoztatási trendekre, közvetítés nélkül tehetnek közzé híreket, amelyek akár meg is változtathatják a világot, de legalábbis a szűkebb környezetet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországban érkeznek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül érkezik még európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi adatokat is ma közlik. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. Ami a mai napot illeti, egyelőre ktiart a tegnapi optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexeknél kisebb emelkedést láthatunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×