eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

A szociáldemokraták nyertek a mecklenburg-elő-pomerániai választásokon

A szociáldemokraták nyerték meg a németországi Mecklenburg-Elő-Pomerániában vasárnap tartott tartományi parlamenti választásokat. Az eredmény újabb figyelmeztetés a konzervatív-liberális szövetségi kormánynak.

Az egykori NDK-hoz tartozott tartományban az országos trend érvényesült, azaz folytatódott a szövetségi koalíciót alkotó pártok, a Merkel kancellár vezette CDU és a szabaddemokrata FDP támogatottságának a csökkenése. Ezzel szemben erősödtek a szociáldemokraták, és újabb tartományban folytatódott a környezetvédelmet zászlajukra tűző Zöldek szárnyalása.

A késő esti eredmények szerint a keleti tartományban a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) mintegy 6 százalékkal növelte szavazatainak számát, és továbbra is a schwerini törvényhozás legerősebb pártja lesz.

A második helyen a kereszténydemokraták végeztek, a CDU azonban jelentős mértékben visszaesett, több mint 5 százalékpontot veszítve 2006-os eredményéhez képest. A kereszténydemokraták még soha nem szerepeltek olyan rosszul a tartományban, mint most. A harmadik hely az egykori keletnémet kommunista utódpártot is magában foglaló Baloldal pártjáé lett, támogatottsága a korábbiakhoz képest alig változott.

Ezúttal először jutottak be a schwerini törvényhozásba a Zöldek, mégpedig úgy, hogy egy csapásra csaknem megduplázták öt évvel ezelőtt szerzett szavazataik számát. A vasárnapi szavazás legnagyobb vesztese a liberális Szabad Demokrata Párt. Az FDP az idén eddig tartott hat tartományi választás eredményeként négy helyi törvényhozásból esett ki. A párt vezetői csalódottságuknak adtak hangot, és az eredmények tanulmányozását ígérték.

Agresszív plakátkampányának köszönhetően továbbra is a helyi törvényhozás tagja maradt a neonáci Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD). Az elsősorban idegenellenes jelszavakat hangoztató párt jelentős mértékben visszaesett ugyan öt évvel ezelőtti eredményéhez képest, azonban - noha valamennyi politikai erő összefogott ellene - mégis túllépte a bejutáshoz szükséges parlamenti küszöböt.

A tartományban eddig Erwin Sellering szociáldemokrata miniszterelnök vezetésével az SPD és a CDU nagykoalíciója volt hatalmon. A rendkívül népszerű, 61 esztendős politikus - aki néhány évvel ezelőtt a nyugati Észak-Rajna-Vesztfáliából költözött át a keleti tartományba - nem zárta ki, hogy marad a jelenlegi nagykoalíció, de azt sem, hogy a Baloldal pártjával alakít kormányt.

A Németország egyik legszegényebb tartományának számító Mecklenburg-Elő-Pomerániában tartott választások országos erőpróbát jelentettek, és szakértők szerint újabb kudarcot a Merkel kancellár vezette szövetségi koalíció, különösen a kisebbik koalíciós partner, az FDP számára.

A mecklenburgi szavazás eredményei közvetve előre jelezték a két hét múlva esedékes berlini tartományi választások esélyeit is. Az önálló tartománynak számító Berlinben ugyancsak a szociáldemokraták és a Zöldek győzelme várható.

Noha a keleti tartományban továbbra is rendkívül magas a munkanélküliség, az állás nélküliek száma az elmúlt években mégis jelentősen csökkent. A Sellering miniszterelnök vezette kormány nagy eredményeket ért el a helyi költségvetés szanálásában is.

Az adatok szerint a schwerini parlamentben az SPD a szavazatok 36 százalékához jutott (2006: 30,2 százalék). A CDU 23,2 (28,8), a Baloldal pártja 18,2 (16,8) százalékot szerzett. A Zöldek 8,4 százalékhoz jutva 5 százalékponttal növelték szavazataik számát, a liberális FDP pedig mindössze 2,8 százalékot kapott a 2006-os 9,6 százalékhoz képest. A neonáci NPD korábbi 7,3 százalékos támogatottsága 5,8 százalékra csökkent.

A 71 tagú törvényhozásban az SPD 28, a CDU 18, a Baloldal 14, a Zöldek pártja 6, az NPD pedig 5 mandátumhoz jutott.

A választások végeredménye egy kereszténydemokrata képviselő halála - illetve a megismétlendő körzeti választás - miatt csak két hét múlva várható.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×