eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Pintér: Bulgária és Románia felkészült a schengeni csatlakozásra

A soros magyar elnökség azt szeretné, ha a Belügyi Tanács ma egyhangúlag kimondaná, hogy Bulgária és Románia technikailag felkészült a schengeni csatlakozásra, és a két ország felvételének kérdésére szeptember végéig vissza kell térni. A luxemburgi ülés kezdete előtt azonban a holland szakminiszter úgy nyilatkozott: Hága csak jövőre dönt Románia és Bulgária csatlakozásáról.

"Minden remény megvan rá, hogy a schengeni övezet rövid időn belül kibővülhet Romániával és Bulgáriával. A munka dandárját elvégeztük" - nyilatkozta a magyar EU-elnökségi honlapnak Pintér Sándor belügyminiszter.

A Belügyi Tanács csütörtöki, luxemburgi ülésén olyan záródokumentumot készülnek elfogadni, amely kimondja: minden uniós tagállam elfogadja, hogy Románia és Bulgária technikailag felkészült a schengeni csatlakozásra, és a két ország csatlakozásának kérdésére vissza kell térni minél előbb, lehetőleg még szeptember végéig.

Mint ismert, szerdán az Európai Parlament is nagy többséggel megszavazta azt az előterjesztést, amely szerint Bulgária és Románia készen áll a schengeni övezethez való csatlakozásra.

A luxemburgi tanácsi ülést elnöklő magyar miniszter szerint a két ország számára nem a mediterrán térség jelent valós veszélyt, hanem a Törökország felől az Unióba irányuló migrációs nyomás. Mint mondja, erre a helyzetre Bulgária külön stratégiát készített, ami szerinte kellő biztosítékot jelent a többi tagországnak.

Pintér Sándor szerint a tagállamok egyetértenek abban, hogy a közös európai menekültügyi rendszer létrehozását a jövő év folyamán le kell zárni, de mint mondja: ehhez még sokat kell dolgozni. A belügyminiszter szerint az Unió területére érkezők döntő része nem menekült, hanem illegális bevándorló, jobb életet kereső gazdasági migráns, akiket a származási országoknak kell visszafogadniuk.

A soros magyar elnökség mérlegéről Pintér Sándor így vall: "az egész ország számára fontos tapasztalatokat hozott. Számomra, és a Belügyminisztérium munkatársai számára nagy kihívás, és nagy élmény is volt".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×