eur:
389.28
usd:
363.02
bux:
68157.7
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Tovább bonyolódik a választások után kialakult helyzet

Tovább bonyolódik a brit választások után kialakult helyzet, ugyanis miután Gordon Brown bejelentette lemondási szándékát a Munkáspárt éléről, a Labour politikusoknak rövid időn belül új vezetőt kell keresniük és találniuk.

Gordon Brown utódának kiválasztása nem lesz egyszerű folyamat. Először is csak az jöhet szóba, akit a munkáspárti képviselők 12,5 százaléka jelöl. Jelen esetben, mivel a választáson 258 mandátumot szerzett a párt, minden Brown-utódjelöltnek legalább 33 munkáspárti képviselő támogatására van szüksége.

Ez után a képviselők megválasztják, hogy a jelöltek közül ki a befutó - de természetesen ez sem megy egyszerűen, a szavazat ugyanis három egyenlő részre oszlik a Munkáspárt elnökválasztó testületében.

Az első részt a Munkáspárt képviselői és európai parlamenti képviselői teszik ki, a másodikat a párttagok, a harmadikat pedig a szakszervezetek. Mindegyik szekció szavazata egyenlő súllyal esik latba.

Ha bármelyik jelölt megszerzi a szavazatok többségét, győztesnek hirdetik ki. Ha azonban nincs többsége, a jelöltek közül az utolsó helyen végzett kiesik, támogatói pedig kinyilváníthatják, hogy helyette kire voksolnak. Ez így megy mindaddig, amíg valaki meg nem szerzi a szavazatok 50 százalékát.

A szavazás várhatóan még a Munkáspárt szeptemberi kongresszusa előtt lezajlik, hogy ott bejelenthessék az új pártvezetőt.  A Munkáspártban egyébként utoljára 1994-ben írtak ki elnökversenyt - akkor az a Tony Blair lett a befutó, aki három évvel később győzelemre vezette a pártot a parlamenti választáson.

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×