eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Sokkolta az embereket a volt pénzügyminiszter ötlete

Nagy felháborodást, nem ritkán sokkot váltott ki a napokban Csehországban a jobboldali TOP 09 párt egyik kampányfogása, melynek során több tízezer háztartásba csekket küldtek ki azzal a követeléssel, hogy az illető fizesse ki a cseh államadósság rá jutó, mintegy 1,2 millió forintnak megfelelő részét. A húzás állítólag Miroslav Kalousek volt pénzügyminiszter ötlete volt.

Több ezer ember körében, különösen az idősebbeknél, illetve olyanoknál, akik nem figyelik a napi politikai eseményeket, a csekk nyugtalanságot váltott ki, megtévesztette őket, problémákat, szinte sokkot okozott.

Országszerte rengetegen hívták a hatóságokat, a rendőrséget, a szerkesztőségeket, hogy magyarázatot kérjenek a helyzetre. A vészhelyzetben használandó telefonok állandóan foglaltak a magyarázatot kérő hívások miatt - írja a Novinky.cz hírportál.

Egy gyorsfelmérés szerint a megkérdezettek 65 százaléka állította azt, hogy a csekk megijesztette őket, s csak később jött rá, hogy lényegében választási kampányfogásról van szó. Harminc százalék azt állította, hogy nem kapott csekket, míg öt százalékot az ügy nem érdekli.

A rendőrség nem foglalkozik a kérdéssel, mert szerinte nem bűncselekményről, hanem kampányfogásról van szó.

Míg a sajtó és a politikai pártok többsége bírálta, elfogadhatatlannak és ízléstelennek minősítette az állítólag Miroslav Kalousek volt pénzügyminiszter által kigondolt "húzást", a TOP 09 elégedett.

"Az utóbbi napokban napi mintegy kétezer telefonhívást fogadunk. Néhányan meghallgatják magyarázatunkat, másokat nem érdekel a magyarázat, egyszerűen durván letolnak minket. Volt azonban olyan esetünk is, amikor egy úr valóban ki akarta egyenlíteni tartozását" - nyilatkozta Jaroslav Polácek, a TOP 09 választási menedzsere.
Azt állítja: számoltak a viharos reagálásokkal. "Számunkra a reakciók nem voltak meglepőek. Szeretnék emlékeztetni, hogy mi már a párt megalakulásakor elmondtuk: nem akarjuk eltakarni a valóságot, s kimondjuk az igazat, akkor is, ha kellemetlen" - fejtette ki Polácek. Hangsúlyozta: a kampányfogással az államháztartás egyre nehezebb helyzetére, a cseh állam egyre nagyobb mértékű eladósodására szerették volna felhívni a figyelmet.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×