eur:
396.78
usd:
355.53
bux:
74510.83
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos

Kétszázöt millió dollár a kongresszustól az izraeli rakétavédelmi rendszer támogatására

Barack Obama amerikai elnök 205 millió dollárt kért a kongresszustól, amelyből egy izraeli rakétavédelmi rendszer előállítását és telepítését gyorsítanák - közölte a Fehér Ház.

A rakétavédelmi rendszer a libanoni síita Hezbollah, illetve a Hamász iszlamista palesztin szervezet esetleges rakétatámadásaitól védi Izraelt.

Az izraeli állami tulajdonban lévő Rafael fegyverzet-kutatási és fejlesztési cég által gyártott Vaskupola- (Iron Dome) rendszert kisméretű radarvezérlésű rakéták alkotják. A rakéták képesek még a légtérben megsemmisíteni az öt és hetven kilométer közötti hatótávolságú ellenséges rakétákat és az aknavetőgránátokat is.

"Felismerve a Hamász és a Hezbollah rakétái jelentette veszélyt, az elnök úgy döntött, pénzügyi támogatást kér a kongresszustól a Vaskupola izraeli rakétavédelmi rendszer gyártásához" - mondta Tommy Vietor fehér házi szóvivő.

Az amerikai külügyminisztérium adatai szerint 2009-ben az Izraelnek nyújtott katonai támogatás összege 2,55 milliárd dollár volt.

Címlapról ajánljuk
Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt

Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt

A hivatalos előrejelzések szerint történelmi győzelmet aratott a vasárnapi osztrák parlamenti választáson az illegális bevándorlás ellen harcot hirdető radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). Az eddig összeszámolt szavazatokon alapuló adatok szerint a Szabadságpárt korábban még nem szerepelt olyan jól, mint most.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×