INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Szlovákia jószomszédi párbeszédet vár el a Fidesz-kormánytól

InfoRádió / MTI
A szlovák külügyminiszter szerint Pozsony jószomszédi párbeszédet vár el a jövőbeni Fidesz-kormánytól.

Miroslav Lajcák hétfőn emlékeztetett arra, hogy a magyar választásokon győztes Fidesz biztosította magának a kétharmados többséget az Országgyűlésben, s ezzel összefüggésben azt hangsúlyozta: "Az új kormány számára az ilyen támogatottságból nagy felelősség következik. A Fidesz-kormánytól a két szomszéd és európai szövetséges partneri párbeszédét várjuk, hogy közösen dolgozhassunk azon, ami országaink lakóinak hasznára válik" - nyilatkozta a szlovák diplomácia vezetője.

A miniszter szerint Szlovákia készen áll arra, hogy az új kormány kinevezése után azonnal elkezdje a párbeszédet.

"Az állampolgárok a gyakorlati társadalmi és gazdasági jellegű problémák megoldását várják el tőlünk azoknak a lehetőségeknek a kihasználásával, amelyek abból adódnak, hogy szomszédok és az Európai Unió tagjai vagyunk" - tette hozzá Lajcák.

Iveta Radicová, a Szlovák Demokratikus és Ellenzéki Unió (SDKU) választási jelöltlistájának vezetője szerint Szlovákiának érdeke, hogy jó kapcsolatokat ápoljon Magyarországgal.

"Érdekünk, hogy jó kapcsolatban legyünk Magyarországgal. Reméljük, és bízunk abban, hogy magyar részről ezt viszonozni fogják" - jelentette ki Radicová. Kifejezte reményét, hogy a Fidesz a kétharmados többségét "felelősebb politikára, beleértve a jószomszédi kapcsolatokat is használja ki".

Radicová szerint szükség van arra, hogy a felek kölcsönösen segítsék egymást a polgárok problémáinak megoldásában. Megjegyezte: a szocialista kormányok súlyos gazdasági helyzetbe taszították Magyarországot, a Fidesznek ezért megoldásokat fog kelleni találnia ennek orvoslására, s ehhez szüksége lesz az Európai Unió és a szomszédok segítségére is.

A címlapról ajánljuk