INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Szoros eredmény várható a chilei elnökválasztás második fordulójában

InfoRádió / MTI
Szoros eredmény várható a chilei elnökválasztás vasárnapi, második fordulójában, amelyben húsz év balközép kormányzás után a jobboldali jelölt az esélyesebb, bár csak egy hajszálnyival.

A decemberi első fordulóban Sebastian Pinera jobboldali jelölt 44,03 százalék, Eduardo Frei volt államfő pedig 29,62 százalék szavazatot kapott. Indult azonban egy független jelölt is, akit több mint húsz százaléknyian támogattak, és egy parlamenten kívül rekedt baloldali párt embere is több mint hat százalékot szerzett.

A legutolsó felmérés szerint Pinera előnye december óta a közvélemény-kutatási hibaszázalék alá, 1,8 százalékra esett vissza, azaz ő a választók 50,9 százalékára, Frei 49,1 százalékra számíthat. Része lehet a fordulatban annak, hogy a héten Pinera a hívei nyomására kénytelen volt visszavonni azt a korábbi ígéretét, hogy kormányzatában nem kaphatnak helyet a Pinochet-diktatúra miniszterei.

A szavazóhelyiségek megnyitását követő első órákban apróbb zavarokat leszámítva minden rendben zajlott - közölte a belügyminisztérium. A győztes március 11-én veheti át az elnöki hivatalt Michelle Bachelet államfőtől, aki - noha nyolcvan százalék körüli támogatottságot élvez - az alkotmány rendelkezése szerint nem indulhat újabb megbízásért közvetlenül a hivatali ideje lejárta után.

Az első részeredmények közép-európai idő szerint este 11 órakor várhatóak, a végeredmény pedig hétfőn hajnalban.

A címlapról ajánljuk