eur:
399.91
usd:
361.93
bux:
73059.71
2024. október 2. szerda Petra

Szoros eredmény várható a chilei elnökválasztás második fordulójában

Szoros eredmény várható a chilei elnökválasztás vasárnapi, második fordulójában, amelyben húsz év balközép kormányzás után a jobboldali jelölt az esélyesebb, bár csak egy hajszálnyival.

A decemberi első fordulóban Sebastian Pinera jobboldali jelölt 44,03 százalék, Eduardo Frei volt államfő pedig 29,62 százalék szavazatot kapott. Indult azonban egy független jelölt is, akit több mint húsz százaléknyian támogattak, és egy parlamenten kívül rekedt baloldali párt embere is több mint hat százalékot szerzett.

A legutolsó felmérés szerint Pinera előnye december óta a közvélemény-kutatási hibaszázalék alá, 1,8 százalékra esett vissza, azaz ő a választók 50,9 százalékára, Frei 49,1 százalékra számíthat. Része lehet a fordulatban annak, hogy a héten Pinera a hívei nyomására kénytelen volt visszavonni azt a korábbi ígéretét, hogy kormányzatában nem kaphatnak helyet a Pinochet-diktatúra miniszterei.

A szavazóhelyiségek megnyitását követő első órákban apróbb zavarokat leszámítva minden rendben zajlott - közölte a belügyminisztérium. A győztes március 11-én veheti át az elnöki hivatalt Michelle Bachelet államfőtől, aki - noha nyolcvan százalék körüli támogatottságot élvez - az alkotmány rendelkezése szerint nem indulhat újabb megbízásért közvetlenül a hivatali ideje lejárta után.

Az első részeredmények közép-európai idő szerint este 11 órakor várhatóak, a végeredmény pedig hétfőn hajnalban.

Címlapról ajánljuk
BL élőben: Pályán a Liverpool, az RB Leipzig és a Real Madrid

BL élőben: Pályán a Liverpool, az RB Leipzig és a Real Madrid

A labdarúgó Bajnokok Ligája szerdai játéknapján kilenc mérkőzést rendeznek. Az első két mérkőzés kihagyott büntető mellett öngólokat is hozott. A késő esti programban szerepel a Liverpool–Bologna, a Lille–Real Madrid és az RB Leipzig–Juventus mérkőzés is.

Izraeli válaszcsapástól tart Irán - számba vettük a lehetőségeket

A zsidó államra mért tömeges rakétacsapás nem maradhat válasz nélkül - közölte Benjamin Netanjahu. Katonai elemzők most azt találgatják, vajon konkrétan mire gondolhatott az izraeli kormányfő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
A közel-keleti feszültséget emésztették a piacok

A közel-keleti feszültséget emésztették a piacok

Elsősorban a tegnap esti közel-keleti eszkaláció nyomhatja rá a bélyegét a mai kereskedési hangulatra: Irán este rakétatámadást indított Izrael ellen, utóbbi pedig ma reggel újabb csapást mért Libanonra. A fejlemények tovább élezik a geopolitikai helyzetet a térségben, aminek hatására emelkedik az olaj ára, a tengerentúli tőzsdéken pedig nagy esést láttunk tegnap. Az európai piacokon vegyes mozgásokat láthattunk, és a délutáni amerikai munkaerőpiaci adat sem változtatott érdemben a hangulaton. Szektorszinten jól teljesítenek az olajipari és a védelmi cégek, míg a légitársaságok esnek. Amerikában óvatos emelkedést hozott a szerdai nap, érdemes azonban kiemelni a Teslát, melynek árfolyama közel 4 százalékos mínuszban zárt, miután a vállalat a vártnál kevesebb autót értékesített a harmadik negyedévben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×