eur:
399.18
usd:
363.86
bux:
0
2024. október 9. szerda Dénes

Az albán kormányfő kizárta Koszovó és Albánia egyesülését

Kizárta Sali Berisha albán miniszterelnök annak lehetőségét, hogy országa egyesül a túlnyomó többségében albánok lakta Koszovóval, hangsúlyozva: a két balkáni ország külön-külön szeretne csatlakozni az Európai Unióhoz.

 Koszovó, Szerbia egykori déli tartománya - amelyet az 1999-es jugoszláviai NATO-bombázások után az ENSZ ideiglenes igazgatása alá helyeztek - tavaly februárban hirdette ki elszakadását Szerbiától.

Koszovó és a vele délnyugatról határos Albánia azóta megállapodott, hogy állampolgáraik szabadon utazhatnak egymás országába. A tiranai kormány megengedte, hogy Koszovó használja az észak-albániai Shen Gjin tengeri kikötőt, valamint autópályát építtet a két ország között.

Szerb vezetők azzal vádolták meg Berishát, hogy a két albán többségű ország egyesítésére törekszik.

Berisha koszovói látogatása alkalmából a két ország vezetői megállapodást írtak alá a határrendőrség és a vámszervek együttműködéséről.

Koszovó függetlenségét eddig 62 ország ismerte el - köztük az EU számos tagállama, Magyarország is -, Szerbia és legfőbb támogatója, Oroszország viszont elutasítja azt.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Az Európai Parlament szerdán kilenc órától meghallgatja Orbán Viktor miniszterelnököt, aki bemutatja Magyarország soros elnöki programját, de utána éles vita várható, amelyen aktuálpolitikai kérdések is napirendre kerülhetnek, mert a magyar kormánynak sok kérdésben markánsan eltér az álláspontja az uniós fősodortól – mondta Zalai Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Nemzetközi Szervezetek Kutatóműhelyének vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×