eur:
395.41
usd:
372.51
bux:
66426.5
2024. április 16. kedd Csongor

Nem végzett el minden feladatot a Discovery két űrhajósa

A Discovery két űrhajósa befejezte vasárnap hajnalban a harmadik, s egyben utolsó űrsétáját, de kisebb nehézségek miatt nem tudott elvégezni minden tervezett feladatot: azok pótlására esetleg az Atlantis amerikai űrrepülőgép novemberre tervezett misszióján kerítenek sort.

Az amerikai Danny Olivasnak és a svéd Christer Fuglesangnak az űrséta folyamán kábel- és antennaszerelési feladatai voltak a Nemzetközi Űrállomás (ISS) külsején. Már majdnem végeztek mindennel, amikor az utolsó feladat, egy kábel csatlakoztatása nem sikerült. Ezenkívül végig gondot jelentett, hogy a Fuglesang sisakjára szerelt kamera rögzítése meglazult.

Az űrhajósok a helyükre illesztették annak a modulnak a kábelrendszerét, amelyet a tervek szerint a jövő év elején juttatnak el az átlagosan 350 kilométeres magasságban Föld körül keringő űrbázisra. A Tranquility nevű modult az Endeavour űrrepülőgép szállítja majd rendeltetési helyére. Ezen kívül felszereltek két helyzetmeghatározó GPS-antennát. A harmadik külső űrszerelési munka 7 óra 1 percig tartott.

A Nemzetközi Űrállomás építése 1998 óta zajlik, és ez idő alatt - beleszámítva a most befejezett űrsétát is - az űrhajósok 133 alkalommal léptek ki a nyílt világűrbe, és összesen 830 órát és 51 percet töltöttek el ott.

A Discovery kedden válik le a Nemzetközi Űrállomásról, és tér vissza a Földre. Helyére az első japán teherűrhajó köt majd ki. A H-2 Transfer Vehicle-t, vagy HTV-t csütörtökön indítják a szigetország Tanegasima űrközpontjából.

A Discoveryn utazó csapat egyetlen női űrhajósa, Nicole Stott nem tér vissza társaival a Földre, hanem felváltja honfitársát, Tim Koprát, és fedélzeti mérnökként dolgozik egy ideig az űrbázison.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×