eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 12. szombat Miksa

Tojással dobálták meg a révkomáromi Szent István szobrot

Meggyalázták a Révkomáromban pénteken este felavatott Szent István szobrot - közölte szombaton a Bumm.sk szlovákiai magyar hírportál.

A fényképes tudósítás szerint ismeretlen személyek tojásokkal dobálták meg a lovas szobrot. A tojások a szobor talapzatát találták el, amelyen sárga foltok maradtak.

Az esetre az éjszaka folyamán került sor, néhány járókelő elmondása szerint már éjfél előtt megtörtént a tojásdobálás. Szemtanúk egyelőre nem jelentkeztek, ismeretlen a tettesek személye. Szombaton reggel a lakossági jelzésre a városi hivatal alkalmazottai kimentek a helyszínre, s azonnal letakarították a tojásnyomokat. Az ügyet vizsgálják.

A szoboravatás nagy politikai vihart kavart, mert a szlovák hatóságok Sólyom László magyar államfőnek gyakorlatilag nem engedélyezték a határátlépést, s nem mehetett el az avatásra. A döntés nagy felháborodást váltott ki Révkomáromban, de a szoboravatás ennek ellenére ünnepélyesen, rendben és incidensek nélkül zajlott le.

Néhány szlovák szélsőséges nemzeti zászlókkal és transzparensekkel tüntetett ugyan a szoboravatás ellen, olykor bekiabáltak, de semmiféle összetűzésre, rendzavarásra nem került sor.

Címlapról ajánljuk

Kijött a sodrából a német kancellár, és magához ragadta a mikrofont

Ritkán látott jelenet zajlott le a német Bundestagban. Friedrich Merz, az ellenzéki konzervatív CDU elnöke azzal vádolta a kormányt, hogy korábbi ígérete ellenére nem szállít fegyvert Izraelnek. Ennek nyomán a kancellár, Olaf Scholz a krónikák szerint olyat tett tett, amire nemigen volt példa több mint három éve tartó hivatali idejében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×