eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Szélsőjobboldali tüntetők csaptak össze a rendőrökkel Szentmihályfalván

Hét személy - öt rendőr és két civil - sérült meg szombaton a kelet-szlovákiai Szentmihályfalván a rendőrök és a szélsőjobboldali tüntetők közti összecsapásokban - közölte Daniel Dzobanik eperjesi rendőrségi szóvivő vasárnap.

Az utcai összecsapásra azután került sor, hogy a tüntetők semmibe vették a polgármester bejelentését, aki az engedély nélküli akciót feloszlatta. A sokak által szélsőjobboldalinak tekintett Slovenská Pospolitost (Szlovák Testvériség) tiltakozó akciója reagálás volt arra a múlt hét végén történt esetre, amelynek során két fiatalkorú roma a helyi futballpályán úgy megvert egy 65 éves férfit, hogy elveszítette fél szemét. A tetteseket a rendőrség letartóztatta. Az év elején egy gyilkosság is történt a faluban, amelynek elkövetője roma volt.

Az akció feloszlatása után a rendőrök 30 személyt - köztük Marián Kotlebát, a Slovenská Pospolitost szellemi vezetőjét - elővezettek, kihallgattak, majd szabadon bocsátottak. Büntetőeljárás egyelőre senki ellen nem indult - mondta a szóvivő. Kotleba vallomása szerint az akción néhány cseh, illetve magyar állampolgár is részt vett.

A Szlovákiai Konzervatív Demokraták (KDS) párt vasárnap azzal a javaslattal ált elő, hogy a jövőben kísérjék figyelemmel és tegyék közzé a szlovákiai romák által elkövetett bűncselekmények statisztikáját. A javaslatról Vladimír Palko volt belügyminiszter, a KDS elnöke beszélt a szombati tüntetéssel összefüggésben. Alexander Patkoló, a Szlovákiai Roma Kezdeményezés elnöke "szánalmasnak" minősítette a javaslatot.

A pozsonyi belügyminisztérium tavaly november 12-én, három nappal a révkomáromi szlovák-magyar kormányfői találkozó előtt döntött a Szlovák Testvériség betiltásáról. Akkori sajtóvélemények szerint a döntés mögött nagy valószínűséggel az állt, hogy ezzel is erősíteni akarták Fico tárgyalási pozícióját. A szlovák belügyi tárca nemzetiségi, faji, vallási és politikai gyűlöletkeltéssel indokolta a Szlovák Testvériség feloszlatását. A szlovák legfelsőbb bíróság viszont néhány hete érvénytelenítette ezt a döntést, s az ügyet visszaadta a minisztériumnak. A taláros testület úgy találta, hogy Robert Kalinák belügyminiszter döntése törvénytelen volt, a Szlovák Testvériség feloszlatásához a feltételek nem voltak adottak.

A Szlovák Testvériség ezért polgári szövetségként továbbra is létezhet és működik is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×