eur:
389.28
usd:
362.67
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Egy palesztin állam demilitarizálását Netanjahu elsődleges feltételnek tekinti

Megerősítette az izraeli miniszterelnök, hogy egy majdani palesztin állam demilitarizálását a közel-keleti békerendezés elsődleges előfeltételének tekinti.

Izrael nem akar határai mentén egy "második Iránt" - fogalmazott a Bild című német napilapnak adott, az újság hétfői számában megjelent interjújában Benjamin Netanjahu.

Az izraeli kormányfő egy, a közelmúltban elhangzott beszédében jelezte először, hogy hajlandó lenne egy korlátozott jogkörű - hadsereggel nem rendelkező - palesztin állam elfogadására, amit ezúttal is megerősített.

Netanjahu elengedhetetlennek nevezte azt is, hogy a palesztinok elismerjék Izraelt a zsidó nép államaként. "Minden más probléma - akármilyen nehéz is - megoldható" - jelentette ki a miniszterelnök.

"Békésen akarunk egymás mellett éli a palesztinokkal, nem akarunk uralkodni felettük" - hangoztatta az izraeli kormány vezetője. A palesztinoknak rendelkezniük kell mindazokkal a jogkörökkel, amelyek biztosítják az önálló kormányzást - fogalmazott, hozzátéve ugyanakkor: ez alól kivételt jelentenek azok a jogkörök, amelyek fenyegetést jelenthetnek Izrael számára.

A miniszterelnök óvta intette Iránt attól, hogy folytassa atomprogramját. Annak a nézetnek adott hangot, hogy az izraeli atomprogram fenyegetést jelent a Közel-Kelet, illetve az egész világ békéje számára.

Netanjahu azzal vádolta a teheráni vezetést, hogy támogatja a terrorizmust. "Fennáll annak a veszélye, hogy Irán atomfegyverrel látja el a terroristákat" - állította az izraeli miniszterelnök.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×