eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Óva int a szélsőségesektől a canterbury érsek

A brit politikai életben zűrzavart teremtett, hogy egymás után lepleződnek le olyan parlamenti képviselők, akik a költségtérítési rendszert kihasználva, luxus-kiadásaikat is az állammal igyekeznek megfizettetni. Emiatt erősödött a szélsőjobboldali Brit Nemzeti Párt jelöltjeinek esélye az Európai Parlament június 4-én sorra kerülő választásán. Vasárnap felhívást tett közzé az anglikán egyházfő, Williams canterbury érsek, aki azt tanácsolja, hogy a választók ne támogassák a Brit Nemzeti Pártot, mert az faji megkülönböztetést hirdet.

A felhívást Williams canterbury érsek a felekezet második legmagasabb egyházi méltóságával, a színes bőrű Sentanu yorki érsekkel közösen bocsátotta ki, és ebben azt hangsúlyozzák, hogy bár érthető a választópolgárok csalódása a politikusokban, mégis minél többen menjenek el szavazni, mert az alacsony részvétel a szélsőségeseknek kedvez.

A parlamenti pártok politikusai felé irányuló bírálatukat ne úgy fejezzék ki, hogy június negyedikén a parlamentben nem képviselt Brit Nemzeti Párt jelöltjeit támogatják, hiszen ez faji megkülönböztetést hirdet, tiltja például színesbőrű brit állampolgárok felvételét soraiba.

Az egyházi vezetők felhívása figyelmeztet, hogy az európai parlament brit tagjainak a teljes brit társadalmat kell képviselniük, tehát nem lehetnek kirekesztők.

A két anglikán egyházi méltóság felhívása vegyes reagálást váltott ki. A Brit Nemzeti Párt természetesen tiltakozik, a canterbury és a yorki érsekeket a néptől való elidegenedéssel, valamint politikai éretlenséggel vádolja.

A brit liberális demokrata párt vezetője, Nick Clegg pedig úgy véli, hogy elhibázott az ilyesféle bojkottfelhívás, az egyháznak ehelyett azt kellene világossá tennie, mennyire helytelen a brit ultranacionalisták ideológiája.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×