eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Roncsautó akció Nagy-Britanniában

A hét elején elindult Nagy-Britanniában a "roncspénz, autócsere" akció. Aki a több mint tízéves, és legalább egy éve leadózottan tulajdonában volt kocsiját hajlandó roncstelepre vitetni, ezer fontot kap az államtól és további legalább ezer font engedményt a kereskedőktől, új gépkocsi vásárlására.

 Az államnak 300 millió fontjába kerül, hogy a roncspénz-akció keretében ezer fonttal, azaz mintegy 320 ezer forintnak megfelelő összeggel támogassa új autók vásárlását. Ha ez a keret kimerül, az akció véget ér.

A gazdasági nehézségek miatt Nagy-Britanniában 2009 első négy hónapja során, az előző év hasonló időszakával összehasonlítva, 28 és fél százalékkal esett vissza az eladott új gépkocsik száma. Gyártók és kereskedők egyaránt bajban vannak.

Előzetes felmérés készült a roncspénz-akció várható fogadtatásáról és a megkérdezett érdekeltek 81 %-a válaszolta azt, hogy nem él a lehetőséggel. Az autókereskedők a jelenlegi nehéz helyzetükben amúgy is jelentős engedményeket nyújtanak majdnem új kocsikra. Németországban, ahol már március óta beindult az akció, egy éven belül gyártott autó vásárolható a roncspénzen, míg Nagy-Britanniában csak vadonatúj, vagy rendszámmal ellátott, de még használatlan kocsi. Nem lényegtelen körülmény, hogy ha valaki nem az akció keretében cserél autót, lehetséges, hogy a viszonylag jó karban lévő, tízéves "batárjáért" még kap valamit, vagy megtarthatja a család tartalék járműveként.

Németországban bevált a kormány ötlete, március óta 40 százalékkal nőtt az eladások száma. Ennek láttán az angol kereskedők most még importálnak is alacsony árfekvésű gyártmányokból.

A brit AA autóklub szakértői szerint az akció 2 milliárd font értékű injekciót jelenthet az iparág számára. Ha az autótulajdonosoknak csak az 1 százaléka igénybe veszi, az már megindíthatja a fellendülést. Különösen a nyugdíjasok, a 18 és 24 év közöttiek és a kiskeresetűek érdeklődnek. Nem kell kölcsönt felvenniük a kétezer font birtokában. A klub megjegyzi, hogy nem elhanyagolható körülmény a biztonság, tehát az, hogy a régi típusok helyett légzsákkal felszerelt új autók kerülnek az utakra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

Lengyelország azt reméli, hogy az elmúlt napokban bejelentett nyugati támogatások hatására Németország is jelentős katonai támogatást küld majd Ukrajnába. Eközben az ukrán kormány azt jelentette, hogy az oroszok által támadás érte a Nyugatot kiszolgáló gázinfrastruktúrát, az orosz jelentések szerint pedig négy ukrán frontszakaszon is sikerült áttörniük A legfrissebb vasárnapi orosz-ukrán háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 17:33
×
×
×
×