eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Amire még nem volt példa: nők a kuvaiti parlamentben

Négy nő foglal majd helyet az új a kuvaiti parlament padsoraiban, amire a dúsgazdag arab ország történelmében eleddig még nem volt példa - derül ki a szombaton tartott előre hozott választás első hivatalos részeredményeiből.

Kuvaitban a nők első ízben 2005-ben kaptak szavazati jogot, illetve jelöltként is indulhattak a választáson, de mindeddig nem sikerült bejutniuk a törvényhozásba sem a 2006-os, sem a 2008-as választáson.

A mostani választáson a 210 jelölt között 16 nő versengett az ötven parlamenti mandátumért.

A részvételi arány alacsony volt, mert a polgárok kételkednek abban, hogy a szombati voksolás véget vet a parlament és a gazdasági reformok keresztülvitele mellett kitartó kormány közötti szembenállásának.

A kuvaiti uralkodó azzal az indokkal oszlatta fel márciusban a parlamentet - 47 éves fennállása óta ötödször -, hogy egyes képviselők visszaéltek a demokráciával és veszélybe sodorták a nemzet egységét.

A térségben a kuvaiti politikai rendszer hasonlít a leginkább a nyugati demokráciákra, bár nincsenek pártok. A gazdaságilag korábban éllovas ország lemaradt szomszédai mögött. Katar és az Egyesült Arab Emírségek ma már sokkal több külföldi tőkét és turistát vonz.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×