eur:
389.71
usd:
363.92
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Obama álma: egy lépéssel közelebb a megvalósulás

Történelminek nevezte Barack Obama amerikai elnök az egészségügyben érdekelt szervezetek és cégek felajánlását, hogy radikálisan lefaragják költségeiket. Mindez közelebb hozza azt, hogy megvalósulhasson Obama álma az alanyi jogon járó egészségügyi szolgáltatásról. Elemzők szerint a cégek azért léptek, mert attól féltek, még jobban megnyirbálják a profitjukat.

Európában gyakran riogatják az amerikai egészségüggyel az embereket, és van is miért. 46 millió amerikainak nincs biztosítása, egy négytagú családnak több mint havi 300 dollárjába kerül az ellátás, a növekvő költségek miatt egyre többen veszik igénybe az ingyenes Medicaid szolgáltatást, ami a 60 év felettieknek és a kis keresetűeknek jár.

A demokrata politikusok - és így Barack Obama - régi álma, hogy mindenkire kiterjesszék az ellátást, sőt az is, hogy az ingyenes legyen. 1993-ban azonban a kórházak, biztosítók és gyógyszergyártók összefogtak és megtorpedózták az akkori elnök Bill Clinton, és felesége, a mostani külügyminiszter, Hillary Clinton reformcsomagját.

16 évvel később ugyanezek a szereplők önként ajánlották fel Barack Obamának, hogy radikálisan lefaragják költségeiket, ami lehetővé teszi a Fehér Háznak a reformot.

Obama nyílt lapokkal játszik

De mi is történt? Bill és Hillary Clinton előre tudva, mekkora ellenkezésre számíthatnak, hónapokon át titokban dolgozta ki a reformelképzelést, Obama viszont nyílt kártyákkal játszik.

Ráadásul az Amerikát sújtó pénzügyi válság miatt sokkal nagyobb a támogatottsága és az erkölcsi tekintélye. Maguk a biztosítók ismerték fel: jobb most lépni, mint szembesülni a növekvő költségek miatti népharaggal. Attól is tartottak, hogy a profitjukat jelentősen megnyirbáló törvényeket fogad el a Kongresszus, ezért úgy gondolták, jobb előbb lépni.

Az Egészségügyi Biztosítók Szervezete, az Amerikai Orvosi Kamara, a Kórházszövetség, az alkalmazottak szakszervezetei és a Gyógyszerkutatók és Gyártók Szövetsége így most felajánlotta, hogy 10 év alatt 2 billió dollárral fogják vissza költségeiket. A Fehér Ház szerint ez elvezethet ahhoz, hogy egy átlagos család évi 2500 dollár takaríthasson meg.

Elnöki tanácsadók szerint a lépés segíti azt is, hogy még az idén elfogadjanak egy reformcsomagot. Az Egyesült Államok jelenleg GDP-je 15 százalékát költi évente az egészségügyre, közel négyszer többet, mint hadi kiadásokra. Becslések szerint, ha elmarad a reform, akkor 2014-re már 20 százalékot tesznek majd ki az egészségügyi kiadások.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×