eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Megfenyegette Madridot a Renault

A Renault francia autógyártó azzal zsarolja a spanyol kormányt, hogy bezárja a Vallodolidban lévő gyárát, ha nem kap pénzügyi támogatást egy új modell gyártásának beindításához. A tárgyalások jelenleg is zajlanak.

A Renault francia autógyártó azzal fenyegeti a spanyol kormányt, hogy bezárja a Madridtól 200 kilométerre fekvő Vallodolidban lévő gyárát, ha nem kap pénzügyi támogatást egy új modell gyártásának beindításához. A hírt egy az autóiparra szakosodott lap röppentette fel, és azt a francia gazdasági sajtó azonnal átvette.

A Renault egyik szóvivője cáfolta, hogy ultimátumot intéztek volna a spanyolokhoz, és csak annyit mondott: jelenleg is zajlanak a tárgyalások, hogy "mindenki számára megfelelő megoldás" szülessen.

Franciaország második legnagyobb gépkocsigyártója összesen négy üzemmel rendelkezik Spanyolországban, és mintegy 11 ezer embert foglalkoztat. Az észak-spanyolországi Valladolidban készülnek a Renault Modus és Clio modelljei, és motorokat is gyártanak, ám néhány hónapja a gyár mindössze 30 százalékos kapacitáson működik.

Az ottani dolgozók már tavaly megérezték a fejük fölött gyülekező viharfelhőket, decemberben ugyanis hatalmas tüntetésen követelték a Renault-tól, hogy őrizze meg jelenlegi gyártókapacitását és vele a munkahelyeket, illetve, hogy hozzon egy újabb modellt az üzembe.

A részben francia állami tulajdonban lévő, komoly kormányzati segítségre szoruló társaságnak azonban előbb meg kellett felelnie a Nicolas Sarkozy által megfogalmazott elvárásoknak: vagyis, hogy a támogatás fejébe egyetlen munkahelyet sem szűntethet meg Franciaországban, és a külföldre vitt termeléséből, amit csak lehet, hazatelepít.

Egyelőre nem tudni, hogy a fenti elvárások összefüggésben állnak-e a hét végén kipattan spanyolországi hírrel, csak annyi bizonyos, hogy a Renault vezetése nemcsak a spanyol kormánnyal, hanem az érintett helyi hatóságokkal is tárgyalásokat folytat a valladolidi üzem fennmaradásának feltételeiről.

Az El País spanyol napilap értesülése szerint a Renault elektromos gépkocsigyártást hozna a helyszínre, ám ehhez is kormányzati támogatást szeretne kapni.

Arról egyelőre nincs hír, hogy pontosan milyen jellegű és összegű támogatásról van szó, az elemzők azonban hangsúlyozzák: a rekordmértékű munkanélküliséggel küzdő spanyol kormány várhatóan mindent megtesz, hogy egy újabb, az országot rendkívül érzékenyen érintő gyárbezárást elkerüljön.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×