eur:
385.79
usd:
354.81
bux:
68997.77
2024. május 16. csütörtök Botond, Mózes

Elszámolta magát a kárunkra az IMF

Téves adatot adott meg, és ezért a befektetők előtt a valósnál kockázatosabbnak állította be Kelet-Európát a Nemzetközi Valutaalap (IMF), amely csütörtökön megkezdte a felülvizsgált adatok publikálását. A szervezet a feltörekvő piaci országok tartalékaihoz képest felhalmozott külső adósságát számolta el.

Csehország külső eladósodottsági rátáját az aktuálisnál több mint két és félszer nagyobbra, Észtországét 63 százalékkal többre, Ukrajna esetében majd duplájára becsülte a Nemzetközi Valutaalap áprilisban kiadott Globális Pénzügyi Stabilizációs Jelentésében.

A központi bankok, elemzők és újságírók tiltakozása nyomán az IMF szerdán sajnálkozását fejezte ki a kínos hiba miatt és azt mondta: amilyen gyorsan csak tudja, felülvizsgálja az adatokat és újra közzéteszi azokat honlapján.

Ugyan néhány adat a brit üzleti napilap, a Financial Times birtokába jutott, az IMF honlapján szereplő dokumentumból még csütörtök délután is hiányzott két grafikon, amit "felülvizsgálatra visszavontak". A Valutaalap belső vizsgálatot ígért, a cseh adat esetében azonban közölte, hogy beviteli hiba történt, és véletlenül kétszer számították be a rövidlejáratú hitelek törlesztését.

Mint az FT megjegyzi, a baklövés érzékeny pillanatban történt Közép- és Kelet-Európa számára, amely a feltörekvő piacok közül különösen függ a külföldi adósságtól. A lap idézi az ING bank vezető közgazdászát, Charles Robertsont, aki szerint az adatkorrekció után "Kelet-Európa kevésbé tűnik kockázatosnak, mint néhány héttel ezelőtt". A módosított mutatók ellenére is azonban a térségben sokkal magasabb a megtakarításokhoz képest a külső adósság aránya, mint Afrikában, Latin-Amerikában vagy Ázsiában - húzza alá a lap.

A Valutaalap egy hónap alatt másodszor kényszerül hibás adat javítására. Nemrég a brit bankrendszer veszteségeiről szóló mutatót kellett kijavítania a brit pénzügyminisztérium tiltakozását követően.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
Ilyen még nem volt: lekörözték az egészségpénztárak az önkéntes nyugdíjpénztárakat

Ilyen még nem volt: lekörözték az egészségpénztárak az önkéntes nyugdíjpénztárakat

Eredményesen kezdték az évet a hazai önkéntes nyugdíj- és egészségpénztárak, amelyek mind az összesített taglétszám, mind a tagi és munkáltatói befizetések tekintetében jelentős előrelépést mutattak fel az első negyedévben. A nyugdíjkasszák ismét reálhozamot értek el, az egészségpénztárak tagjai pedig minden eddiginél többet költöttek lakáshitel-törlesztésre - közölte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ).

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×