eur:
387
usd:
356.34
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Az olaszok mindent elnéznek Berlusconinak

Annak ellenére, hogy felesége akar elvárni Silvio Berlusconitól, amiért "mindig más nőket néz", az olasz miniszterelnök maga követel bocsánatkérést. Az olaszok nagy részét, úgy tűnik, nem fogja meghatni az ügy, mert a médiacézár miniszterelnök példátlanul népszerű.

Van, akinek Silvio Berlusconi kínos mosolyt csal az arcára - az olasz miniszterelnök egyaránt ismert vaskos vicceiről, arról, hogy már előre extravagáns síremléket építtetett magának, hogy sokat foglalkozik a külsejével és kiabálásával nemrég felidegesítette az angol királynőt.

Most már arról is, hogy a nyilvánosság előtt veszekszik a feleségével, Veronica Larioval, aki közölte: elválik. Signora Lariónak 19 év házasság után lett elege, állítása szerint azért, mert férje fiatal lányok háremével vette körül magát. A fiatal lányok Berlusconi új pártjának európai képviselőjelöltjei, akikről az eddigi first lady nyílt levélben megjegyezte: nincs politikai tapasztalatuk.

Lario haragját csak fokozta, hogy a miniszterelnök megjelent egy üzleti partnere 18 éves lányának születésnapján. A 72 éves, de fiatalos külsejű miniszterelnök jelezte, hogy nem akar kibékülni nála 20 évvel fiatalabb hitvesével, sőt még nyilvános bocsánatkérést is követel.

A szappanoperát idéző kínos közjáték ellenére, úgy tűnik, az olaszok többsége Berlusconi pártján áll, sőt azt is elnézi neki, hogy médiacézárként és politikusként egyre több hatalmat koncentrál a kezében. Egy közelmúltbeli közvélemény-kutatás szerint 56 százalékos a tetszési indexe, ami Olaszországban magasnak számít.

Az egy éve ismét hatalomra került Berlusconi emellett - az olasz politikai életben szokatlanul - nagy valószínűséggel kitölti mandátumát. Az egykori Forza Italia pártvezér, az ex-fasiszta Nemzeti Szövetség beolvasztásával márciusban létrehozta a Szabad Nép nevű pártot is, így már nincs szüksége a kormányzáshoz a hagyományos konzervatív erőre, az olasz kereszténydemokratákra.

Berlusconi szárnyalásával párhuzamosan porlad el a vele szemben álló baloldal. Mindebben a média feletti befolyása is segíti: Hét nemzeti tévéadóból háromban többségi tulajdonos, a közszolgálati RAI három adója pedig közvetetten felelős a miniszterelnöknek. "Sok ember normálisnak tartja, hogy egy embernek monopóliuma legyen a tévére, még akkor is, ha miniszterelnök" - idézte a Guardian Nanni Moretti filmrendezőt.

Berlusconi emellett ráérzett arra, hogy az olaszok fenyegetve érzik magukat a bevándorlók és a globalizáció által, és ezért olyan lépéseket is elnéznek neki, amit máshol Európában nem tennének. Ezek közé tartozik a bevándorlók és a bűnözés összekapcsolása, miközben szövetségesei útján elérte, hogy leálljanak az ellene folytatott korrupciós perek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×