eur:
386.99
usd:
356.31
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

A német kormányt győzködi az Opelre pályázó Fiat

A Fiat vezérigazgatója hétfőn Berlinben tárgyal cégének azon tervéről, amely a válsággal küzdő Opel átvételére irányul. Az olasz cég mellett az osztrák-kanadai gépkocsialkatrész beszállító nagyvállalat, a Magna is közölte, hogy megvenné az Opelt. A berlini kormány késznek mutatkozik garanciavállalásra az Opel esetében, ha az autógyár a jelenlegi tulajdonostól, a csőd szélére került amerikai General Motorstól fizetőképes és hosszú távú tervvel jelentkező befektető birtokába kerül.

Néhány nappal az amerikai Chrysler autógyár megszerzése után az olasz Fiat vezérigazgatója Berlinbe érkezett, hogy tájékoztassa a kormányt az Opel átvételére irányuló tervéről. Sergio Marchionne előbb a külügyminiszterrel, majd a gazdasági miniszterrel vitatja meg a Fiat javaslatait.

A Kanadában felnőtt olasz üzletember szép reményekkel érkezett a német fővárosba, mint hangsúlyozta, Torinóban már nevet is adtak az új autógyárnak: a Fiat-Opel elnevezéssel fuzionáló cég csaknem 10 millió új autó eladása révén évente 80 milliárd eurónyi bevételre számít. Marchionne nem titkolta azt sem, hogy közelebbről nem részletezett racionalizálással már jövőre legalább egy milliárd eurót lehetne megtakarítani.

Az Opel vezetősége óvatos tartózkodással nyilatkozott a Fiat tervéről, rámutatva arra, hogy a Fiat beszállása esetén a németországi Opel-telephelyek sorsáról ismét külföldön, ezúttal Torinóban döntenek. Aggodalommal nyilatkoztak arról is, hogy az olasz autógyár az Opel megszerzésével egy versenytársát venné birtokba egy olyan időszakban, amikor a gépkocsik iránti kereslet igencsak megcsappant.

Az idő viszont sürget, mert az Opel eddigi tulajdonosa, az amerikai General Motors június elejéig kapott határidőt, hogy megtalálja a kiutat a csődközeli állapotból, és erre az európai érdekeltségeinek értékesítése révén nyílna lehetősége.

A Wirtschaftswoche cimű német gazdasági hetilap értesülése szerint a Fiat kevesebb mint egymilliárd eurós ajánlatot tett az Opelre, amit a General Motors nem talált elfogadhatónak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×