eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Egyoldalú tűzszünetet hirdettek a tamil lázadók Srí Lankán

Egyoldalú tűzszünetet hirdettek a tamil lázadók vasárnap Srí Lankán, hogy a segélyszervezetek eljuthassanak a polgárháborús övezetben rekedt civil lakossághoz.

Azután döntöttek a harcok felfüggesztése mellett, hogy az ENSZ-főtitkár humanitárius ügyekkel megbízott helyettese nem sokkal korábban a Srí Lanka-i kormányt "humanitárius" tűzszünetre, a tamil lázadókat pedig megadásra szólította fel.

Gotabaja Radzsapaksza védelmi miniszter "viccnek" nevezte a lázadók tűzszünetről szóló bejelentését. Közölte, hogy a gerillák két lehetőség közül választhatnak: a megadás vagy a megsemmisítés. A kormányerők az ENSZ-felhívás ellenére vasárnap is folytatták előrenyomulásukat. Bejelentették, hogy elfoglaltak egy újabb falut, és "kiszabadítottak 500 túszként fogva tartott civilt".

Az ENSZ-főtitkár helyettese vasárnap kezdett tárgyalásokat a colombói kormánnyal a polgárháborús övezetben rekedt több tízezer helyi lakos sorsáról. John Holmes február óta másodszor jár a szigetországban, mostani látogatását kétnaposra tervezi.

"Humanitárius tűzszünetre van szükségünk, hogy a segélyek és a segélyszervezetek munkatársai eljuthassanak a konfliktus övezetbe. Ezért felszólítom a Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE) lázadószervezetet, hogy hagyják távozni a még ott lévő polgári lakosságot és tegyék le fegyvereiket, a kormányt pedig arra, hogy tanúsítsanak a lehető legnagyobb önmérsékletet és ne használják nehézfegyvereiket" - hangsúlyozta közleményében.

Az ENSZ becslései szerint több mint 6500 civil vesztette életét és 14 ezer sebesült meg azóta, hogy a hadsereg januárban megindította "végső" offenzíváját a tamil lázadók ellen. Segélyszervezetek a harcok tavaly szeptemberi kiújulása után nem léphettek be a polgárháborús övezetbe.

A világszervezet számításai szerint a menekülthullám hétfői megindulása óta több mint 100 ezer helyi lakos hagyta el azt a mostanra 10 négyzetkilométerre zsugorodott földsávot, ahova a tamil lázadók visszavonultak. 50 ezer civilt azonban még mindig sakkban tartanak a gerillák. A colombói kormány ezzel szemben 15 ezerre becsüli az ott rekedt civilek számát, akiket - állítása szerint - az LTTE "élőpajzsnak" használ.

A tamil tigrisek elleni hadjáratot ért külföldi bírálatok ellenére a kormánypárt elsöprő győzelmet aratott a legutóbbi tartományi választáson, amely elemzők szerint népszavazásnak is beillett a tamil felkelők elleni harcról. A vasárnap közzétett eredmények alapján a kormánypárt még a fővárosban is nyerni tudott, holott Colombo éveken át a felkelőkkel párbeszédet hirdető ellenzéki párt fellegvára volt. A kormánykoalíció most mind a nyolc tartományi tanácsban többségbe került.

Az LTTE 1972 óta harcol a kisebbségben lévő tamilok független államáért, amelyet az Indiától délkeletre fekvő szigetország - a volt Ceylon - északi és keleti részén akar létrehozni. A csaknem négy évtizede tartó harcok már legalább 70 ezer halálos áldozatot követeltek.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×