eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Tudatos döntés volt a keletnémet határnyitás?

Nem teljesen úgy történt a keletnémet határnyitás 1989 novemberében, ahogyan azt annak idején tálalták a nyilvánosságnak - állítja egy olasz újságíró, aki az 1980-as évek végén Kelet-Berlinből tudósította az olasz távirati irodát. Szerinte a berlini fal lebontásához vezető bejelentés nem annyira spontán döntés eredménye, hanem az akkori keletnémet állam- és pártvezetők egységesen határozata volt.

A közvélemény tudatában úgy él a keletnémet határ megnyitása, hogy 1989. november 9-én az NDK fővárosának sajtóközpontjában Günter Schabovski politikai bizottsági tag a tudósítók szokásos heti tájékoztatása végén, egy kérdésre válaszolva, mintegy mellékesen megjegyezte, hogy az új utazási törvény azonnali hatállyal életbelépett.

Mivel a közlést a keletnémet tévé egyenes adásban közvetítette, a lakosság ezt úgy értelmezte, hogy megnyílt a határ, és szinte perceken belül a Berlint kettéosztó fal határátlépő állomásaihoz tódultak az emberek, ahol a meglepett őrség szinte ellenőrzés nélkül engedte Nyugat-Berlinbe menni a tömeget.

A hétvégén azonban az említett kérdést feltevő olasz újságíró egy interjúban azt állította, hogy egy magas rangú informátorának tanácsára fordult az időközben történelmi sajtókonferencia végén Günter Schabovskihoz.

Nevet ugyan nem volt hajlandó nyilvánosságra hozni, de bejelentéséből egyértelműen arra engedett következtetni, hogy az utazást korlátozó rendelkezés feloldása a legfelsőbb szinten elfogadott közös döntés alapján született.

Ennek oka az volt, hogy a kelet-berlini politikai bizottság az NDK-polgárok Budapesten és Prágán keresztül történt tömeges menekülése nyomán a határ megnyitásával akarta enyhíteni a pártvezetőségre nehezedő nyomást, és a kommunista táboron belül megszokott titokzatosság megőrzésével egy nyugati újságírót használt fel egy olyan nagyhorderejű határozat közzétételére, amely végül a rendszer bukásához, majd pedig Németország újraegyesüléséhez vezetett.

Tény az is, hogy Günter Schabovski visszaemlékezéseiben több változatot is említett a határnyitással kapcsolatban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×