eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Szlovákia is túsz a gázvitában

A környező országokhoz hasonlóan ma reggel röviddel 7 óra előtt Szlovákiában is teljesen leállt a földgázszállítás Oroszországból. A kormány válságstábja azonnal megszorító intézkedéseket vezethet be. A kassai vasmű egy hétre leállította a termelést.

A környező országokhoz hasonlóan Szlovákiában is teljesen leállt szerda reggel röviddel hét óra előtt a földgázszállítás Oroszországból. A kormány válságstábja azonnal megszorító intézkedéseket vezetett be, a kassai vasmű egy hétre leállította a termelést.

A lakossági fogyasztást egyelőre nem érinti a korlátozás, az ipari nagyfogyasztókat annál inkább. A gazdasági minisztérium válságstábja már tegnap szükségállapotot hirdetett: a nagyfogyasztók számára elrendelték, hogy gázfogyasztásukat csökkentsék a biztonságos minimumra. A rendelet közel ezer vállalatra vonatkozik.

Szakemberek szerint a fogyasztás csökkentése leginkább a vegyipari létesítményeket érinti, de kihat a Slovnaft kőolajfinomító és az amerikai tulajdonban lévő kassai US Steel működésére is. Meg nem erősített hírek szerint az ország egyik legnagyobb ipari létesítménynek számító vasmű az érvénybe lépett korlátozás miatt hét napra leállította a termelését, alkalmazottait pedig szabadságra küldi.

Lubomír Jahnátek gazdasági miniszter a válságstáb mai tanácskozása után felszólította a nagyfogyasztókat, hogy legyenek fegyelmezettek, és tartsák tiszteletben a felhasználási korlátozásokat. Mint mondta, a gázszállítás leállítása után azonnal lezárták a tranzitvezetéket, hogy megfelelő nyomást biztosítsanak a rendszerben a tározókban tartalékolt gáz szállítására.

A miniszter megerősítette, hogy a háztartásokat, a kórházakat és az iskolákat egyelőre nem érinti a korlátozás, a készletek akár 70 napra is elegendőek az ipari fogyasztás korlátozása esetén.

Szlovákia napi fogyasztása 30 millió köbméter, a gáztározókból viszont naponta csak 22 millió köbmétert lehet kinyerni, de azt is csak bizonyos ideig.

A szlovák kormány tiltakozó jegyzéket küld Moszkvának és Kijevnek, és felszólítja őket a gázszállítás helyzetének azonnali rendezésére. Pozsony szerint elfogadhatatlan, hogy ebben a kereskedelmi vitában túsznak használják az országot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×