eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Dideregve ünneplik a szerbek a karácsonyt

Földgáz nélkül telik az ortodox szerb karácsony: kedden, szenteste teljesen megszűnt a gázszállítás, és több tucat nagyváros fűtés nélkül maradt. Újvidéken 25 ezer lakásban nincs távfűtés. A szerb kőolajipari közvállalat vezérigazgatója szerdán valószínűleg Magyarországra érkezik, hogy segítséget kérjen a válságos helyzetben.

Szerbia polgárai megdöbbenéssel vették tudomásul, hogy a pravoszláv karácsony szentestéjén minden előzetes bejelentés nélkül leállt a földgázszállítás Oroszország felől.

Pedig az oroszok néhány nappal ezelőtt vásárolták meg a szerb kőolajipari közvállalat, a NIS 51 százalékos tulajdonjogát, Szerbia pedig éppen azt várta az üzlettől, hogy biztonságosabbá váljon energiaellátása. A kontraktus elsősorban Moszkva számára volt előnyös, hiszen a részvénycsomagért mindössze 400 millió eurót fizetett, holott a vállalat a becslések szerint 2,2 milliárd euró.

Miután kiürültek a vezetékek, gyorsan kiderült, hogy Szerbiának csupán néhány órára van gáztartalékai, és a fűtőolaj is csak pár napra elegendő. Több nagyvárosban a fűtésszolgáltatók képtelenek átállni más energiaforrás használatára, ezért sok százezren hideg lakásokban várták és köszöntik a karácsonyt.

A gázhiány komoly gondokat okozott a Vajdaságban is: Újvidéken mintegy 25 ezer lakásban nincs távfűtés, ami legalább 85 ezer embert érint. Az illetékesek türelemre és energiatakarékosságra kérik a lakosságot, és bejelentették, hogy az újvidéki székhelyű kőolajipari közvállalat vezérigazgatója, Dusan Bajatovic szerdán valószínűleg Budapestre érkezik, hogy Magyaroroszágtól kérjen segítséget, annak tudatában, hogy az északi szomszédnak nagyobb gáztartalékai vannak.

Hanganyag: Nagy Nándor (Újvidék)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×