eur:
387.01
usd:
355.97
bux:
68088.24
2024. május 17. péntek Paszkál

Gazprom: Magyarországtól is lop gázt Ukrajna

Ismét az európai uniós országoknak szánt gáz eltulajdonításával vádolta Ukrajnát a Gazprom elnökhelyettese. Alekszandr Medvegyev hozzátette:az alternatív útvonalak, források esetleg nem rendelkeznek elegendő kapacitással ahhoz, hogy az ellátást a normális szinten tartsák.

Az orosz gázipari vállalat elnökhelyettese Prágában kijelentette: az Ukrajna által elvett gáz mennyisége naponta meghaladja a 35 millió köbmétert, ha a vezeték megcsapolásából, illetve a földalatti tározókból kivett gáz mennyiségét összeadjuk. Megjegyezte: a tárolt gáz olyan országokat illet, mint Magyarország, Románia és Lengyelország.

Alekszandr Medvegyev a Reutersnek adott telefoninterjúban azt mondta: Ukrajna nem engedi, hogy a kereskedelmi közvetítő, a RosUkrEnergo - amely felerészben a Gazpromé - a gáztározókból exportáljon európai országoknak.

Az elnökhelyettes a cseh fővárosban közölte: a Gazprom bármikor kész tárgyalni az ukránokkal, eddig azonban nem született eredmény. Moszkva és Kijev között az adósságtörlesztés mértékén és az új gázáron folyik a vita, és a Gazprom emiatt elzárta az ukrán gázcsapot.

Medvegyev Prágában cseh politikusokkal találkozott - jelenleg Csehország tölti be az EU soros elnökének tisztét. A Gazprom-vezető Prága után Németországba, Franciaországba és Nagy-Britanniába látogat, ugyanakkor nem megy el Romániába, ahol bukaresti adatok szerint az orosz gázbehozatal 30 százalékkal csökkent, vagy Magyarországra és Lengyelországba. Időközben Bulgária is jelezte, hogy kevesebb orosz gázt kap.

"Társasági szinten minden fogyasztónkkal találkozunk ... fontossági sorrendet kell azonban felállítanunk, ami a fogyasztáson alapul" - közölte.

Medvegyev hangsúlyozta: a Gazprom mindent megtesz azért, hogy teljes legyen az EU érintett tagországainak ellátása orosz gázzal, ugyanakkor figyelmeztetett arra, hogy az alternatív lehetőségek kapacitása esetleg nem lesz elegendő a kieső 35 millió köbméter gáz pótlására.

Az ukrán állami társaság, a Naftogaz szombaton is cáfolta, hogy illegálisan elvenne az orosz tranzitgázból.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×