eur:
390.95
usd:
366.79
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

II. Erzsébet trónbeszédével nyílt meg a parlament ülésszaka

A hagyományoknak megfelelően II. Erzsébet trónbeszédével vette kezdetét Angliában a parlament ülésszaka. Az ötszáz éve kialakult ceremónia szerint uralkodó körvonalazza a kormány soron következő feladatait.

Ez az a ritka alkalom, amikor a királynő a fején koronával, teljes regáliában, a trónszéken ülve mondja el a beszédét, amit azonban nem ő ír, hanem a kormány szövegez meg.

Előzőleg a testőrség átkutatja a parlament pincéjét. Azóta van ez így, hogy Guy Fawkes és összeesküvő társai, 1605-ben, a trónbeszéd alkalmával, a pincében elrejtett puskaporos hordóval levegőbe akarták repíteni az uralkodót és a képviselőket.

A képviselők párosával, politikai ellentéteiket félretéve, barátságosan beszélgetve vonulnak a felsőházba, az élen a miniszterelnök és az ellenzék vezére halad. A kemény, napokon át tartó vita akkor kezdődik, ha a főbírákkal és püspökökkel együtt meghallgatták ott a trónbeszédet, azaz a kormány törvényhozási terveit.

A beszéd mindössze körülbelül tíz percig tart, de idén fontos törvénytervezeteket tartalmaz. A munkanélküliséggel kapcsolatos, hogy az álláskeresőket a jövőben szakképző tanfolyamokra küldik. A tömeges bevándorlással függ össze, hogy ezentúl csak az kap állampolgárságot, aki megtanult angolul.

Ami a gazdasági világválságot illeti, a jegybank, azaz a Bank of England, valamint a kincstár az eddiginél egyszerűbb eljárás révén menthet meg bajba került bankokat, részleges vagy teljes államosítás útján.

A közrend megőrzése és az alkoholizmus visszaszorítása érdekében, valószínűleg betiltják a nagy, szervezett ivászatokat, az úgynevezett binge partykat. A gyermekszegénység ellen fokozott erővel veszik fel a küzdelmet, és még nagyobb függetlenséget biztosítana egy új törvény a köztisztviselői karnak.

Erről kezd vitát az alsóház, majd az ülésszak folyamán sor kerül a beterjesztésekre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×