eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Az internetes szerencsejáték ideális lehetőség a pénzmosásra

Az internetes szerencsejátékok és a virtuális kaszinók ideális lehetőséget jelentenek a bűnözésből származó pénzek tisztára mosására - olvasható a francia igazságügyi minisztérium keretein belül működő korrupcióellenes szolgálat által készített jelentésben.

A Le Figaro napilap által szerdán részben ismertetett, az InfoRádió által teljes egészében megszerzett dokumentum egyebek mellett a szerencsejátékok küszöbön álló liberalizációjából származó veszélyekre figyelmeztet.

A jelentés készítői hangsúlyozzák: az európai uniós hatóságok arra kényszerítik a tagállamokat, hogy liberalizálják a szerencsejátékok piacát, holott jelenleg egyáltalán nem világos: ki és miképpen fogja ezt a tevékenységet a jövőben ellenőrizni.

A korrupcióellenes szolgálat szerint a legnagyobb veszélyt az internetes szerencsejátékok jelentik, az e területen működő bűnözőket ugyanis már most rendkívül nehéz utolérni.

Az elmúlt év legfontosabb jelenségeit elemző dokumentumban az olvasható, hogy Európában a mintegy 15 ezer internetes szerencsejátékra szakosodott honlap közül mindössze 2000 működik legálisan, ráadásul azok túlnyomó részét offshore cégek birtokolják. Az internetes fogadóirodákat működtető társaságok nagy részét például többnyire Máltán vagy Gibraltáron jegyezték be, olyan helyeken, ahol ezt a tevékenységet nem szabályozzák különösebben, az azzal járó adó mértéke pedig rendkívül alacsony, vagy nem is létezik.

"Ezek a cégek rendkívül agresszív kereskedelmi politikát folytatnak" - fogalmaznak a dokumentum készítői, hozzátéve: a legnagyobbak azért lobbiznak Brüsszelben, hogy ezt a fajta szerencsejátékot egyszerű kereskedelmi tevékenységnek minősítsék.

Futhatnak a pénzük után a fogadók

Holott a szolgálat szerint már most rengeteg a csalás. Leggyakrabban a téteket sikkasztják el, ami úgy történik, hogy egy internetes oldalon keresztül a résztvevőket járékra ösztönzik, a tételet befizettetik velük, de a végén senki sem nyer semmit, az oldal pedig rövid idő alatt eltűnik, és egy másik névvel és címen újra megjelenik.

Egy másik - kifejezetten triviális - csalási módszer az, hogy a nyereményt nem fizetik ki. A dokumentum készítőinek tapasztalata szerint ilyen esetben a reklamálni akaró játékosok általában nem tudják elérni az adott társaságot, ha mégis, úgy a bolondját járatják velük, vagy megfenyegetik őket. Gyakori jelenség a bankkártya adataival való visszaélés is.

Aggasztónak tartják azoknak az internetes lapoknak a szaporodását is, amelyek a sportmérkőzések eredményeire való fogadásokat teszik lehetővé. Mindez ugyanis megfelelő ellenőrzés nélkül korrupcióhoz vezet - olvasható a dokumentumban, hozzátéve: az internetes szerencsejátékok már most rendkívül vonzó területet jelentenek a szervezett bűnözés számára, mivel ily módon egyszerűen lehet tisztára mosni a fekete pénzeket.

Az említett jelenségek visszaszorítására, illetve megelőzésére a korrupcióellenes szolgálat uniós szintű szabályrendszer kidolgozását szorgalmazza, azt javasolva egyebek mellett, hogy csak jól azonosítható cégek kaphassanak engedélyt internetes szerencsejáték-honlap működtetésére.

Persze kérdés, hogy ezek után sor kerül-e egyáltalán a lépésre, a mostani francia jelentés ugyanis megerősíti az Európai Parlament egy bizottsága által idén májusban megfogalmazott véleményt, miszerint veszélyes lehet a szerencsejátékok liberalizálása.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×