eur:
388.79
usd:
360.56
bux:
68574.17
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Erősödik a zsidókkal és muzulmánokkal szembeni ellenszenv Európában

Európa több országában egyre erősödik a zsidókkal és muzulmánokkal szembeni ellenszenv - derült a washingtoni központú Pew Kutatóintézet nemzetközi felméréséből.

A spanyolok 46, a lengyelek 36 és az oroszok 34 százalékának nincs kedvező véleménye a zsidókról, a németek és franciák körében ugyanez az arány 25, illetve 20 százalék. A számadatok magasabbak a néhány éve mértnél.

A vizsgálat Európában még Nagy-Britanniára terjedt ki; ez volt az egyetlen olyan állam, ahol nem erősödtek lényegesen az antiszemita nézetek, a megkérdezettek 9 százaléka nyilatkozott negatívan a zsidókról. Az Egyesült Államokban ez a mutató 7, Ausztráliában 11 százalékos.

A Pew megállapítása szerint az etnocentrikus attitűdök erősödőben vannak Európában. Ezt tükrözik azok az adatok is, amelyek szerint a muzulmánokról jó véleményt alkotók száma szintén fogyóban van. Spanyolországban a népesség 52, Németországban 50, Lengyelországban 46, Franciaországban 38 százaléka viszonyul kedvezőtlenül a muzulmánokhoz.

Amerikában és Nagy-Britanniában nagyjából minden negyedik válaszoló gondol rájuk negatívan.

Richard Wike, a globális attitűdöket górcső alá vevő projekt igazgatóhelyettese elmondta: azt ugyan nem vizsgálták, hogy mi az oka ezeknek a változásoknak, de más adatok arról tanúskodnak, hogy az antiszemita érzéseket táplálja például az Izraellel szembeni hangulat. A muzulmánok negatív megítélésének erősödésében pedig a szélsőségességek és a bevándorlás miatt aggodalom játszhat szerepet.

A két érzelem együtt jár

A Pew arra is rámutatott, hogy egyértelmű kapcsolat van a zsidó- és muzulmánellenes érzelmek között, "akik a zsidókat hajlamosak kedvezőtlen színben látni, többnyire a muzulmánokra sem néznek jó szemmel".

A felmérés azt is kimutatta, hogy a muzulmán többségű országokban csökkent 2002 óta az olyan öngyilkos merényletek és erőszakos cselekmények támogatottsága, amelyeket az iszlám nevében civil lakosság ellen hajtanak végre. A libanoni muzulmánoknak hat éve például még a háromnegyede látta gyakran vagy néha igazolhatónak az ilyen akciókat, ma már csak egyharmada. Ugyancsak csökkent az al-Kaida vezére, Oszama bin Laden pozitív megítélése, továbbra is magas viszont a támogatottsága Nigériában, Indonéziában és Pakisztánban.

Az amerikai kutatóintézet több mint 24 ezer interjút készített néhány hónapja 24 országban, a 2-4 százalékos hibahatárú felmérés ez alapján készült.

Címlapról ajánljuk

Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

A korábban kiszivárgott tervezet szerint több területen is szembe megy a korábbi merkeli politikával a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új programja, amelyet a küldöttek fogadnak el a párt hétfőn kezdődött háromnapos kongresszusán. A tanácskozáson nincs is jelen a korábbi pártelnök- kancellár, de a kongresszusra korábbi politikája közvetve mégis rányomta bélyegét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 16:25
×
×
×
×