eur:
400.96
usd:
367.64
bux:
74428.1
2024. október 14. hétfő Helén

Menekül a nem kívánatos befektetők elől a Daimler

A Mercedes-autókat gyártó stuttgarti Daimler cég lépéseket fontolgat erőszakos felvásárlásának megakadályozására. Ennek érdekében tárgyalást kezdett a legnagyobb német pénzintézettel, a Deutsche Bankkal olyan stratégia kidolgozásáról, amely elejét venné esetleges nem kívánatos óriásbefektetők közeledésének.

A közelmúltban még úgy tűnt, hogy a Daimler kikerült a gazdasági viharzónából, miután megvált amerikai leányvállalatától, a Cryslertől. A Daimler részvények értéke azonban az esztendő eleje óta folyamatosan esett, így a luxusautók gyártására szakosodott cég jelenlegi értéke éppen csak megközelíti a 40 milliárd eurót, holott korábban csaknem 100 milliárd euróra taksálták.

Mint a Financial Times német kiadásának szerdai száma írja, a részvények alacsony árfolyama felkeltette a kockázatos nyereségre törekvő úgynevezett hedgefondok érdeklődését a Daimler iránt. A múlt héten a svéd Cevian Capital nevű befektető csoportot hozták kapcsolatba a német autógyárral, de a Daimler stuttgarti központjában hangoztatták, hogy szó sincs újabb beruházó feltűnéséről.

A Daimler részvények 92 százalékának jelentős része magánbefektetők kezében van. Köztük a legnagyobb részvénycsomaggal Kuvait rendelkezik.

A cég stuttgarti központjában utaltak arra, hogy a megkezdett részvény-visszavásárlás keretében jövőre már a Daimler birtokában lesz a részvények legalább 10 százaléka. Mindez nem érinti a cég külföldi beruházásait, így a Kecskeméten létesítendő Mercedes gyárat sem, ahol 2012-től kezdve az új generációs A és B osztályú járműveket fogják előállítani. Az építkezések megkezdésében szerepet játszik az is, hogy a beruházás állami támogatásának uniós jóváhagyása csak az ősz folyamán fog eldőlni Brüsszelben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A hannoveri villamosok HÉV-ként való használata csak végső megoldás lehet

Hétfőn először ült össze főváros Klímavédelmi, Közlekedési és Városfejlesztési Bizottsága, amelynek ülésén úgy döntöttek, megvizsgálják, hogy a múlt héten nyilvánosságra került HÉV-vonalak ritkítása ügyében a főváros tudna-e segíteni a felszabaduló régi villamosaival.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
Új csúcson az S&P, a Nasdaq húzza Amerikát

Új csúcson az S&P, a Nasdaq húzza Amerikát

Főként pozitív mozgásokat hozott a hétfő reggel Ázsiában, miután a piaci szereplők továbbra is meglehetősen bizonytalanok a kínai gazdaságélénkítő csomag részleteivel kapcsolatban, emellett ráadásul a deflációs félelmek is nőni kezdtek az országban a friss inflációs adatok láttán, ennek következtében pedig eséssel kezdi a hetet az olajár. Európában a tőzsdék a nap végére már pozitív képet mutatnak. Gazdasági események szempontjából kimondottan eseménytelenül indul a hét. Amerikában Colombus-nap miatt ugyan a New York-i Értéktőzsde és a Nasdaq is nyitva lesz ma, de a kötvénypiacok zárva lesznek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×