eur:
388.35
usd:
360.35
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Siralmas helyzet: a gyerekek ötöde nem tud írni-olvasni

Angliában öt 11 éves gyerek közül egy nem tud írni-olvasni, és még ennél is gyengébbek a kiskamaszok a számtanban.

Az angol iskolásoknak tizenegy éves korukban szűrővizsgát kell tenniük, hogy a tanügyi hatóságok döntsenek a továbbtanulásukról, ugyanis ezután kerülnek középiskolába. Most kiderült, hogy 120 ezer 11 éves még írni-olvasni sem tud, 140 ezer pedig az alapfokú matematikai vizsgán bukott meg.

A helyzet valójában ennél is siralmasabb, ugyanis a vizsgára felkészülnek a gyenge tanulók is, összeszedik magukat, de azután megint visszaesnek, és a középiskolában kiderül, hogy az első osztályosoknak újra meg kell tanítani például a szorzást és az osztást.

A brit oktatásügyi minisztérium tisztában van a hiányosságokkal, és célszámokat tűzött ki a tinédzser-analfabetizmus és a matematikai tudatlanság minél nagyobb mértékű felszámolására, de a helyzet tavaly óta nem javult.

Az ellenzéki konzervatív párt legalább az írás-olvasás terén követel javulást. A pedagógusoknak több munkát kellene végezniük azokkal a gyerekekkel, akik otthon nem kapnak segítséget, mert a szüleik is tanulatlanok.

A brit oktatási minisztérium egy amerikai céggel szerződött öt évre 156 millió font díjazással, hogy bonyolítsa le a 11 évesek szűrővizsgáját. De a cég nem végzi tökéletesen a munkáját, és a vizsgadolgozatok egy részét nem osztályozta le kellő időben. Tehát lehet, hogy a helyzet még rosszabb.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 16:25
×
×
×
×