eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Obama: McCaint zsebre vágták az olajvállalatok

Barack Obama várható demokrata párti elnökjelölt azzal vádolja republikánus riválisát, hogy a nagy olajvállalatok zsebében van, és extra profitot termelnek, miközben az amerikai autósok a magas áraktól szenvednek.

A gyengélkedő amerikai gazdaság a fő téma a várható elnökjelöltek választási kampányának: Barack Obama és John McCain Amerika közel-keleti olajfüggőségét akarja csökkenteni, és ezzel kapcsolatban dobták be saját javaslataikat.

Aki ebben a témában megnyeri magának a közvéleményt, januárban beköltözhet a Fehér Házba - állítják szakértők. Nem véletlen tehát, hogy a várható demokrata elnökjelölt új kampányhirdetésében a McCaint a nem túl népszerű Bush-hoz hasonlítja.

"Nem engedhetünk meg magunknak még egy olyan vezetőt, aki a mostanihoz hasonlóan az olaj zsebében van" - mondja a narrátor a hirdetésben, aminek első sugárzása után a McCain-stáb rögtön reagált.

Az arizoniai szenátor képmutatással vádolja Obamát, aki bár azzal dicsekszik, hogy nem fogad el pénzt olajvállalatoktól, mégis már 400 ezer dollár, vagyis közel 60 millió forint érkezett a számlájára ebből a szektorból.

A Center for Responsive Politics amerikai civil szervezet szerint McCain eddig 1,3 millió dollár (közel 200 millióforintnyi) támogatást kapott kampányához az olajvállalatoktól.

Egy felmérés szerint több államban a szavazók többsége úgy véli: a jelöltek energiapolitikája fontosabb, mint az, hogyan képzelik az iraki háború folytatását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×