eur:
388.84
usd:
361.36
bux:
68587.77
2024. május 7. kedd Gizella

Napfényre vágynak a ködös Albion helyett

Nagy-Britanniában gyakran hűvös és esős a nyár, így délre igyekeznek a britek, megcélozva Spanyolországot, a francia vagy olasz Riviérát, a görög vagy portugál tengerpartot. Máskor pedig festői tájakra vágynak. Külföldi utakra nem mindenkinek van pénze, tehát a brit üdülőhelyek is felkészültek a nyári csúcsforgalomra.

Talán a szigetországban van a legtöbb lenyitható tetejű autó - az angolok ugyanis szomjaznak a napsütésre, ha tehetik, még egy kis téli napsugár láttán is kinyitják az autó tetejét. Nyaranta boldogan száguldanak Európa kékegű tájai felé, pedig autópályán robogni nyitott kocsiban nem is olyan kellemes.

Az angol utazó nemzet, a napfénytől függetlenül is élvezi, hogy a világ más vidékeit ismeri meg. Nyelvi nehézségei általában nincsenek, mert angolul valamennyire mindenhol beszélnek. Inkább az anyagiakkal van baj. Egy kimutatás szerint mintegy hatmillió brit költi el minden nyaralásra szánt pénzét még a hazatérés előtt, tehát kezd telefonálni bankfiókjának és a rokonainak.

A hatvanmilliós Nagy-Britannia lakói közül négymilliónak van külföldi nyaralója. A spanyol tengerparton, az olasz Toscanában vagy a festő falvairól híres francia Dordogne vidékén valóságos kolóniák alakultak ki egymással barátkozó, olykor klubokba tömörülő angolokból.

A nyugdíjasok kasztja külön téma, de a dolgozó angol legalább három hetet nyaral a négyhetes évi szabadságából, a maradék egyet téli utazásra szánja. A cél a D-vitamin készlet feltöltése és az úszás a tengerben. Emellett az angol nyaralás közben is szívesen kirándulgat, és néz meg természeti látványosságokat vagy műemlékeket. Sokan élvezik az angolnál változatosabb és ízesebb konyha örömeit is, bár akkor teljes az öröm, ha a reggelihez kapható a zabpehely és a tea angolos ízű. A spanyol tengerparton sok helyen látható a felirat: "Tea like mother makes it", vagyis "Tea, ahogy anyuka készíti" - mármint Angliában.

A legkedveltebb brit nyaralási célpont Spanyolország: 2005 volt a csúcs év, akkor közel 14 millió angol nyaralt a tengerpartjain. A második helyezett Franciaország, ott is volt már nyaranta több mint tíz millió brit. Érdekes módon ezután nem Olaszország következik, hanem Amerika, majd a szép tájairól híres Írország. Magyarország nem számít igazi nyári célpontnak az angolok számára, kánikulában nekik igazi tenger kell az úszkálásra.

Az angol nyaraló nem feltétlenül individualista, szívesen fizet be társasutazásra - de az azután legyen minél tökéletesebb, mert a britek igényesek.

Kétharmaduk júliusban és augusztusban nyaral, mert a gyerekek csak későn, majdnem július végén szabadulnak az iskolából, tekintettel a hosszú évközi szünetekre.

Akinek nem telik külföldi útra, az is a tenger mellé igyekszik. Az angol tengerben csak ritkán lehet fürödni, 18 foknál nem melegebb, de a tengeri levegő kellemes, és bokáig azért mindenki belegázol a vízbe. A legnépszerűbb parti üdülőhelyek: Blackpool, Scarborough, igényesebbeknek pedig Bornemouth.

Mivel az időjárás kiszámíthatatlan, sok a szórakozási lehetőség, például fedett élményfürdők vannak és nyáresti könnyed színi előadások, persze fedél alatt. Hogy legalább az illúzió meglegyen, hidegben, esőkabátba öltözve is vígan nyalják a fagylaltot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hortay Olivér az üzemanyagár-csökkenésről: a miniszter „puha eszközökhöz” nyúlt, ami bevált

Hortay Olivér az üzemanyagár-csökkenésről: a miniszter „puha eszközökhöz” nyúlt, ami bevált

Az adótartalom nem magyarázza a regionális eltéréseket a benzin és a gázolaj árát illetően, inkább az árrésekben jelentkező különbség okozott némi kontrasztot – mondta az InfoRádióban a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Energia- és Klímapolitikai üzletág vezetője. Hortay Olivér hozzátette: magyar szempontból kedvező fejlemény, hogy a szomszédos országok átlagáraihoz képest már kevesebb, mint egyszázalékos a differencia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×