eur:
388.39
usd:
360.88
bux:
68648.18
2024. május 7. kedd Gizella

Greenspan figyelmeztet: újabb bankokat kell majd megmenteni

A kormányoknak világszerte további bankokat kell kisegíteniük a hitelezés válság lezárulása előtt - figyelmeztetett az amerikai Fed még ma is befolyásos egykori vezetője, Alan Greenspan Londonban.

Még nem lábalt ki a világ például az ingatlan vásárlókat, vagy tulajdonosokat sújtó hitelezési válságból - figyelmeztetett Alan Greenspan. A Fed egykori elnöke, a Financial Timesban megjelent kommentárjában ugyanakkor óvott a protekcionizmustól.

Ennek hatalmas ára lenne - írta Greenspan, aki szerint a világgazdaság növekedését az elmúlt évtizedben éppenséggel a globalizáció segítette. "A fizetésképességgel kapcsolatos aggodalmak még nem múltak el, egy sor bankot és más intézményt kell még valószínűleg megmenteniük a kormányoknak" - tette hozzá.

A válság két ismert áldozata az amerikai Ber Stearns Bank és a brit Northern Rock jelzáloghitelező volt, amelyeket országuk kormánya mentett meg. A brit kormány számára azonban kínos hírrel szolgált a keddi nap: az állami tulajdonba vett Rock az elmúlt hat hónapban további egymilliárd dollárnyi veszteséget halmozott fel.

A kormány további hatmilliárd dollárt pumpál az intézménybe az adófizetők pénzéből, hogy talpra állítsa.

Alan Greenspan figyelmeztette a kormányokat, hogy ne próbálják a gazdaság fokozott ellenőrzésével kezelni a válságot. A globalizáció jelentette az elmúlt évek példátlan növekedésének forrását, miközben a globális erők csendben visszavetették a kormányoknak a gazdaság feletti ellenőrző szerepét.

Fennáll azonban a veszély, hogy egyes országok az infláció miatt ismét növelni akarják a kontrollt. Ha ez a filozófia terjed el, akkor az visszafordíthatja a globalizációt, amiért hatalmas árat kell majd fizetni - vélte a gazdasági szakember. Sokan vannak azonban olyanok is, akik szerint a kereskedelmi korlátok lebontása és a globalizáció éppenséggel növelte a vagyoni különbségeket a világban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországban érkeznek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül érkezik még európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi adatokat is ma közlik. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. Ami a mai napot illeti, egyelőre ktiart a tegnapi optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexeknél kisebb emelkedést láthatunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×