eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Hat év alatt 132 embert mentett meg a közterületi defibrillátor

Brit kutatók szerint folytatni kell azt a programot, hogy közterületeken egyre több defibrillátort helyezzenek el, és így gyorsan újra tudják indítani az infarktust kapott emberek szívét. Egy felmérés szerint hat év alatt több, mint százharminc ember életét mentették meg a szigetország sportcentrumaiban, repülőterein, vasúti állomásain és más közterületeken található eszközök.

A Cardiffi Egyetem kutatói szerint első ránézésre kicsinek tűnhet a szám, hogy 1999 és 2006 között 132 ember életét mentették meg a közintézményekben elhelyezett defibrillátorok. A tudósok szerint azonban kétséges, hogy ezeket az embereket meg lehetett volna menteni, ha nincs a helyszínen a szívet elektrosokkal ismét mozgásba hozó eszköz.

A Brit Szív Alapítvány és más szervezetek is azt állítják, hogy alacsonyak a túlélési esélyei azoknak, akik kórházon kívül kapnak szívrohamot. A szervezet 1990-től támogatja pénzzel azt a programot, hogy közintézményekben, vagy közterületeken is elhelyezzék az életmentő gépet.

1999-ben a brit kormány 700 készüléket helyezett el "kiemelt kockázatú" helyszíneken. Így már szinte elvárható, hogy Angliában és Walesben a repülőtereken, nagyobb vasúti állomásokon és sportközpontokban is legyen defibrillátor és, hogy azt a személyzet valamelyik tagja tudja kezelni.

Az önkéntesek néha hamarabb odaérnek


Használatukra önkénteseket is kiképeznek, akik szükség esetén hamarabb oda tudnak érni a beteghez, mint a mentők.

Az egészségügyben jelentős autonómiával rendelkező Skócia is hasonló program bevezetését tervezi.

A cardiffi kutatók felmérése szerint a vizsgált hat év során 735 alkalommal segítettek a járókelők, vagy a kiképzett személyzet szívrohamot kapott embereken. Egyharmaduknál sikerült újra beindítani a vérkeringést, és 18 százalékuk túlélte a traumát.

Abban az esetben, amikor a helyszínen hozzáférhető volt a defibrillátor, a betegek 30 százalékát meg tudták menteni. A kutatás vezetője ritka dicséretben részesítette a hatóságokat: "Ebben a kérdésben tényleg jól döntöttek" - mondta. - "Nincs még egy ország, ahol ilyen hálózat létezne".

Az eszközök azért is rendkívül hasznosak, mert bárki képes kezelni azokat. A legtöbb embert a sportcentrumokban mentették meg, szükség lenne azonban arra, hogy a lassabban megközelíthető vidéki területeken is több legyen az életmentő gépből - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×