eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Amerikában sincs kolbászból a kerítés

Alacsony várható élettartam, rossz egészségi mutatók, gyenge iskolák. Ezek az állítások nemcsak a harmadik világ országaira, hanem Egyesült Államok bizonyos részeire is igazak. A fél kontinensnyi országban hatalmas különbségek vannak a társadalom egyes csoportjai között.

Az Egyesült Államokban akár 30 éves különbség is lehet az életkilátások tekintetében attól függően, hogy hova születik az ember. Míg a déli Mississippi nem túl prosperáló hely, Connecticutban hosszabb és könnyebb életre számíthatnak az emberek.

Meglepő eredményt hozott az az összesítés, amely az Egyesült Államokban élők életkilátásait vizsgálta és hasonlította össze a világ többi részének adataival. Kiderült, hogy az egyik legfejlettebb gazdasági hatalom lakói mindössze a 42. helyen állnak a születéskor várható élettartam tekintetében.

A 15 leggyakoribb halálok között van a gyilkosság és az öngyilkosság is. Bár a világ lakosainak mindössze 5 százaléka él az Egyesült Államokban, az ország börtöneiben a világon bebörtönzöttek 24 százalékát tartják fogva.

Más furcsaság is kiderül az adatokból, például az, hogy Texasban az 1970-es évek óta nem emelkedett az érettségizettek száma.

Annak ellenére, hogy a tengerentúli országban fordítják a legnagyobb összeget az egészségügyi ellátásra, az emberek egészségi mutatói rosszabbak, mint az nyugat-európai államokban.

Kiderült az is, hogy mivel az alapfokú oktatást az egyes államokban a helyi bevételekből finanszírozzák, gyökeresen eltérő lehet egy szegényebb államban élő gyermek képzése egy gazdagabban felnövő társáétól.

A tanulmány konstatálja: annak ellenére, hogy az Egyesült Államok a világ egyik leggazdagabb országa, nincs minden lakójának lehetősége a jobb életre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×