eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 12. szombat Miksa

Istenfélő és csodaváró amerikaiak - az ateisták egyötöde hisz Istenben

Az amerikaiak több, mint kétharmada hisz a csodákban. Többen hisznek a menyország, mint a pokol létezésében, és 60 százalékuk rendszeresen imádkozik - derült ki egy felmérésbol. A mormonok és evangélikusok inkább konzervatívok, míg a hinduk, zsidók és ateisták inkább liberálisak. Ennek hatása lesz az idei elnökválasztásra is.

A Vallási és Közéleti Pew Fórum nevű szervezet 35 ezer embert kérdezett meg. A válaszadók közel kétharmada elmondta, hogy rendszeresen imádkozik.

Közülük 31 százalék azt mondja, hogy Isten legalább havonta egyszer meghallgatja kéréseiket. Minden ötödik amerikai pedig azt mondja, hogy minden héten teljesíti azt, amiért imádkozott.

A megkérdezettek 74 százaléka azt mondta: a menyország az a hely, ahová az életük során jól viselkedő emberek kerülnek, viszont csak hatvan százalék hisz a pokol létezésében - ami a kérdés szerint a bűneiket nem megbánó gonoszok örökös büntetése.

A kutatók szerint az eredmények a változó vallásos érzületre és az amerikai vallásos élet sokszínűségére utalnak. A felmérést végzők kiemelték, hogy korábban az emberek számára a menyország és a pokol úgymond "az érem két oldala volt".

Mára azonban többen hisznek csak a menyországban. Azaz a vallásos emberek inkább úgy tekintenek Istenre, mint aki "kegyelmes, megbocsátó és önzetlen" és nem az "embereket büntető bíróként" látják.

Az amerikaiak közel 80 százaléka hisz a csodákban, de ami még érdekesebb, hogy kilencven százalékuk hisz Isten létezésében. A kérdés azt tudakolta, hogy az illető hisz-e Istenben, vagy "univerzális szellemben".

A válasz ellenére a hit mértéke eltérő - jegyezték meg a kutatók. A felnőttek hatvan százaléka olyan személynek tartja Istent, akivel kapcsolatot alakíthat ki. 40 százalékuk - köztük a hinduk és zsidók fele - személytelen erőként gondol Istenre.

Az amerikai ateisták egyötöde is hisz Istenben - a felmérést végzők szerint azért, mert valószínűleg nincsenek tisztában a szó jelentésével, de azért is, mert hitük nem egyértelmű, sokan egyszeruen nem pártolják a szervezett vallást.

Az ateisták között találni azokat is, akik - bár nem hívők - de őrzik a vallásos hagyományt. A kutatók szerint a mormonok és evangélikusok inkább konzervatívok, míg a hinduk, zsidók és ateisták inkább liberálisak.

Ennek hatása lesz az idei elnökválasztásra is - mondták, és hozzátették, hogy az évszázad közepére a protestánsok kisebbségbe szorulnak az Egyesült Államokban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Kijött a sodrából a német kancellár, és magához ragadta a mikrofont

Ritkán látott jelenet zajlott le a német Bundestagban. Friedrich Merz, az ellenzéki konzervatív CDU elnöke azzal vádolta a kormányt, hogy korábbi ígérete ellenére nem szállít fegyvert Izraelnek. Ennek nyomán a kancellár, Olaf Scholz a krónikák szerint olyat tett tett, amire nemigen volt példa több mint három éve tartó hivatali idejében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×