eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 12. szombat Miksa

Orbán: Hazugság az eszközök hiányára hivatkozni

Magyar kezdeményezésre az energiatermelők és -felhasználók közötti mielőbbi egyeztetést szorgalmaznak az elfogadható árak kialakításáért az európai szocialista pártok és kormányok vezetői. A néppárti politikusok szintén kiemelt helyen foglalkoztak az energia- és élelmiszerválsággal.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint az uniós csúcs előtt tartott tanácskozáson a szocialista vezetők egyetértettek abban, hogy megfelelő együttműködéssel van remény arra, hogy megegyezzenek a fenntartható és mindenki számára elfogadható energiaárról.

A kormányfő szólt arról is, hogy a tartósan magas energiaárak miatt Magyarországon is biztosan újra kell gondolni a költségvetés bizonyos részeit, a szociálisan rászorulók számára a korábbiaknál nagyobb és célzott támogatást kell adni. Hozzátette: ez elsősorban a távfűtéses lakásban élőket érinti, akiknek fűtésszámlája a nyugdíj felét is kiteheti.

A Fidesz elnöke a néppárti kormányfők és pártvezetők brüsszeli tanácskozása után az InfoRádiónak elmondta: nem értenek egyet azokkal a véleményekkel, hogy az egyes államoknak nincs lehetőségük az áremelkedések megfékezésére vagy kompenzálására.

Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy Franciaország adócsökkentést szorgalmaz, míg Olaszország már döntött az olajtársaságok nyereségének megadóztatásáról, a bevételt pedig a szegények megsegítésére fordítják.

A nemzetállamok nem mutogathatnak az Európai Unióra, a megfelelő eszközök hiányára hivatkozni hazugság - hangsúlyozta a volt miniszterelnök.

A politikus az élelmiszerek drágulásával összefüggésben hangsúlyozta: meg kell vizsgálni, hogy az áremelkedést mennyiben okozzák a spekulánsok. Orbán Viktor szerint a mostani helyzet bizonyítja, hogy nincs túltermelés, így az uniós agrárrendszer átalakítása helyett növelni kell a termelők támogatását. Ennek révén megfelelő minőségű és elfogadható árú termékek kerülhetnek a piacra.

Az agráriumról Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azt mondta: az uniós gazdák támogatása közötti különbség felszámolását kezdeményezik Brüsszelnél a közösség új tagállamai, köztük Magyarország. Arra kérik az unió vezetőit, hogy a 12 új tagország termelői ugyanannyi kompenzációt kapjanak, mint a 15 régi államban.

A kormányfő emlékeztetett arra, hogy idén a közép-európai országokban dolgozó gazdák feleannyi támogatásban részesülnek, mint nyugati társaik.

Elkezdődött az uniós csúcs

Brüsszelben megkezdődött az uniós országok állam-, illetve kormányfőinek kétnapos tanácskozása, amelynek középpontjában az ír népszavazás utáni helyzet áll.

Írország egy héttel ezelőtt népszavazáson elvetette a közösség intézményi és döntéshozatali rendszerét megreformáló, azt a tagországok megnövekedett számához igazító lisszaboni szerződést.

Mivel a szerződés csak akkor léphet életbe, ha azt minden tagország megerősíti, az ír nem következtében bizonytalanná vált az unió reformjának jövője.

Magyarországot Gyurcsány Ferenc miniszterelnök képviseli a csúcstalálkozón. A tervek szerint a tagállamok vezetői nyilatkozatot adnak ki a magas olaj- és élelmiszerárakról, megerősítik a klímaváltozás elleni, az energiatakarékosságot növelő, az energiaellátás biztonságát fokozó program céljait.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Kijött a sodrából a német kancellár, és magához ragadta a mikrofont

Ritkán látott jelenet zajlott le a német Bundestagban. Friedrich Merz, az ellenzéki konzervatív CDU elnöke azzal vádolta a kormányt, hogy korábbi ígérete ellenére nem szállít fegyvert Izraelnek. Ennek nyomán a kancellár, Olaf Scholz a krónikák szerint olyat tett tett, amire nemigen volt példa több mint három éve tartó hivatali idejében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×