eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 12. szombat Miksa

257 év börtönbüntetést szabtak ki Szerbiában egy politikai merényletért

Egykori titkosszolgálati vezetőkre, s a volt jugoszláv rendőrség különleges alakulatának parancsnokaira szabott ki súlyos börtönbüntetést a szerb legfelsőbb bíróság csütörtökön egy merényletkísérletért, amelyet Vuk Draskovic ellenzéki vezető ellen hajtottak végre 1999-ben.

A pernek 14 vádlottja volt, akik közül kettőt felmentettek. Negyven év börtönbüntetést kapott az első rendű vádlott Milorad Ulemek Legija, a Vörös Sapkásoknak nevezett különleges rendőri osztag egykori, ezredesi rangban lévő parancsnoka, Nenad Ilic, és Branko Bercek, az egység tagjai, valamint Radomir Markovic, a jugoszláv állami biztonsági szolgálat egykori főnöke.

Egy személyt 35, kettőt 30 év börtönre ítélt, ötnek pedig összesen 32 évnyi elzárást osztott ki a legfelsőbb bíróság.

A vádlottakat gyilkosságért ítélték el, mivel az 1999-ben Vuk Draskovic, a Szerb Megújhodási Mozgalom nevű párt elnöke ellen megkísérelt merényletben négy személy meghalt. A Slobodan Milosevic ellenzéke egyik vezetőjének számító, később külügyminiszterré lett politikusnak közlekedési baleset áldozatává kellett volna válnia - gépkocsijába Belgrádtól délre belehajtott egy homokkal megrakott teherautó.

A megrendezett balesetben Draskovic négy munkatársa meghalt, az ellenzéki vezető azonban csak megsérült, s az első pillanattól kezdve állította, hogy merényletkísérlet történt.

Az ügyet csak Slobodan Milosevic bukása után, hét évvel ezelőtt kezdték el tárgyalni. A legfelsőbb bíróság - ügyészi fellebbezés után - háromszor küldte vissza az alsóbb rendű bíróságnak újratárgyalásra, végül saját hatáskörébe vonta, s ez év márciusának elején kezdte tárgyalni. A testület 161 éves történetében ez volt a második eset, hogy egy bűnügyben eljáró tanácsként szerepelt, s maga folytatta le a tárgyalást.

Az első rendű vádlott Milorad Ulemek Legija esetében az ítélet szimbolikusnak tekinthető, mivel a negyvenes éveiben járó férfinak már van két 40 évre szóló, letöltendő börtönbüntetése. Az elsőt a Slobodan Milosevic nagy ellenlábasának tartott Ivan Stambolic néhai szerb elnök 2000 augusztusi elrablásáért és meggyilkolásáért, a másodikat pedig a Zoran Djindjic szerb miniszterelnök ellen 2003 márciusában elkövetett gyilkos merénylet értelmi szerzőjeként kapta.

Címlapról ajánljuk

Kijött a sodrából a német kancellár, és magához ragadta a mikrofont

Ritkán látott jelenet zajlott le a német Bundestagban. Friedrich Merz, az ellenzéki konzervatív CDU elnöke azzal vádolta a kormányt, hogy korábbi ígérete ellenére nem szállít fegyvert Izraelnek. Ennek nyomán a kancellár, Olaf Scholz a krónikák szerint olyat tett tett, amire nemigen volt példa több mint három éve tartó hivatali idejében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×