eur:
389.28
usd:
361.96
bux:
68141.32
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

"Világlottóval" lehetne segíteni Afrikán?

Egy újabb ötlet, hogyan lehetne segíteni a legszegényebb afrikai országokon: "világlottót" kell rendezni.

Mivel a gazdag országok nem tudják telkesíteni ígéretüket, miszerint 2010-re megduplázzák Afrikának szánt segélyüket, egy új ötlet kering a kontinens feltámasztására: világméretű lottót kell elindítani, hogy ezzel tömjék be a többmilliárd dolláros finanszírozási lyukat.

Az iparilag legfejlettebb 8 állam 2005-ös gleneaglesi találkozóján tett ígéreteinek felügyeletére felállított Africa Progress Panel jelentése szerint a tehetős államok csak ímmel-ámmal folyósítják az afrikai segélyeket, és az ígéretekhez képest lemaradtak 20 milliárd fonttal.

A bizottság szerint új források kellenek, például úgy, hogy megadóztatják a pénzváltást, és új adókat rónak ki a nemzetközi légi utazásra és a teherfuvarozásra is.

Az egykori ENSZ főtitkár, Kofi Annan vezette bizottság, amelynek tagja még Bob Geldof és Tony Blair is, egy igazi innovatív ötlettel is előállt: szerintük egy világméretű lottót kell elindítani. Maga Annan úgy véli, hogy ez nem lesz egyszerű, mindenesetre megvitatják az ötletet.

Van már jól működő, államokat átívelő lottójátékra példa: az Euro Millionsban 9 európai ország vesz részt Ausztriától az Egyesült Királyságig. A számhúzásokat minden pénteken tartják.

Az iparilag legfejlettebb államok, vagyis a G8-ak következő tanácskozását jövő hónapban tartják a japán Hokkaido városában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×