eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Obama Clinton nélkül is hozza a női szavazatokat

Barack Obama fölényesen vezet republikánus ellenfelével, John McCainnel szemben a három legfontosabb amerikai államban - ez most fordult elő első ízben. A demokrata elnökjelölt országosan is népszerűbb, s ami fontosabb: fölényes nyerésre áll a kulcsfontosságú független és női szavazók körében.

Két felmérés is azt mutatja, hogy Barack Obama az esélyesebb pillanatnyilag arra, hogy megnyerje a novemberi elnökválasztást az Egyesült Államokban.

A connecticuti Quinnipiac Egyetem közvélemény-kutatása szerint első alkalommal vezet az illinoisi szenátor John McCainnel szemben abban a három államban - Pennsylvaniában, Ohióban és Floridában -, amelyekben a demokrata előválasztások során Hillary Clinton nyert.

Obama előnye 52-40 Pennsylvaniában, 48-42 Ohióban és 47-43 Floridában. E három állam nélkül nem lehet amerikai elnökválasztást nyerni.

Különösen jelentős - 10-23 százalékos - Obama előnye a republikánus riválissal szemben a női szavazók körében, a férfiaknál azonban mindketten nagyjából azonosan állnak.

"Hillary Clinton szenátor kiszállása a versenyből komolyat lendített Obama esélyein" - összegezte a kutatás eredményét Peter Brown, az egyetem közvélemény-kutató intézetének igazgató-helyettese.

A függetleneknek nem kell Clinton

Az is kiderült a felmérésből, hogy míg a demokrata szavazók azt szeretnék, ha Obama egykori riválisát választaná alelnök-jelöltnek, a függetlenek többsége ellenezné ezt a megoldást - olyannyira, hogy akár a véleményüket is megváltoztatnák emiatt, és nem rá szavaznának.

Egy másik felmérés is azt mutatja, hogy Obama gond nélkül nyerhet Clinton nélkül. A Zogby közvélemény-kutatása szerint ugyanis bár országosan csekély, mindössze öt pontos előnye van McCainnel szemben, a 18 ponttal, 52:30 arányban vezet a függetlenek és 15 ponttal, 51:36 arányban a nők körében. E két csoport szava meghatározó lehet a novemberi elnökválasztáson.

John Zogby, a közvélemény-kutató intézet vezetője szerint ezek az adatok fejfájást fognak okozni McCainnek, akinek közelednie kell a függetlenekhez, ha győzni akar. A felmérés szerint Obama legnagyobb hátránya viszonylagos tapasztalatlansága, a választók több mint fele egyetért az erre vonatkozó kritikával.

Az utolsó pillanatig szoros marad a verseny

A Zogby értékelése szerint ugyanakkor a két nagy párt várható elnökjelöltje közötti versengés kezdete nagyon szoros, és - hacsak nem következik be valamilyen váratlan fordulat - az is marad az utolsó pillanatig.

Az ABC News/Washington Post felmérése szerint a valószínű first lady-jelöltek versenyét is a demokraták vezetik: Barack Obama felesége, Michelle Obama az amerikai választók 48 százalékának rokonszenves, míg John McCain neje, Cindy McCain csak 39 százaléknak.

Az esetleges elnökfeleségek közül ugyanakkor Michelle Obama elutasítottsága is nagyobb, 29 százalékos, Cindy McCainnel szemben a válaszolók 25 százalékának van ellenérzése.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×