eur:
401.21
usd:
366.92
bux:
74264.68
2024. október 11. péntek Brigitta

Nem sikerült megtiltani az alkoholfogyasztást

Elnöki vétó miatt megbukott a szlovák parlamentben a kiskorúak alkoholfogyasztását tiltó törvény.

Az áprilisban elfogadott jogszabályt a köztársasági elnök nem írta alá, ezért a parlamentben már csak minősitett többséggel, 76 szavazattal lehetett volna elfogadni. A nagy vitát kiváltó törvény mellett csupán 72 honatya voksolt, köztük a Magya Koalíció Pártjának három képviselője is, ez azonban kevésnek bizonyult, így marad az eddig hatályos szabályozás.

Az államfő elsősorban azt kifogásolta a szeszesitalokkal való visszaélésről szóló törvényben, hogy annak egyes rendelkezései értelmetlenek és pontatlanok, gyakorlati betartásuk pedig sok esetben ellenőrizhetetlen.

A jogszabályt a Meciar vezette HZDS két képviselőnője azzal az indokkal terjesztette a törvényhozás elé, hogy jelenleg az országban egyetlen törvény sem szabályozza a fiatalakorúak alkoholfogyasztását. Az egyedüli megkötés az, hogy a 18 évesnél fiatalabbaknak tilos szeszes italt eladni.

A parlamenti vitában az is elhangzott, hogy egyre nagyobb méreteket ölt a fiatalok alkoholfogyasztása. Az új törvény nemcsak a nyilvános helyeken, de a magánlakásokban is tiltotta volna a fiatalok alkoholizálását.

A jogszabály szerint az iskolaigazgatóknak és községi rendőröknek kötelezően jelenteniük kellett volna, ha 18 évesnél fiatalabb személyt láttak volna részegen vagy alkoholt fogyasztani.

A szülőket akár 1000 korona, azaz több mint 8 ezer forint bírsággal büntethették volna. A tervezett jogszabály ellen leginkább a Városok és Falvak Társulása tiltakozott. A szervezet szerint a törvény újabb adminisztratív kötelességet rótt volna az amúgy is túlterhelt önkormányzati szervekre, és jogi káoszt okozhatott volna. A hatályos törvény azonban csupán azt tiltja, hogy a 18 évesnél fitalabbaknak alkoholt adjanak el, ám a gyermekek alkoholfogyasztásáról nem rendelkezik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Kijött a sodrából a német kancellár, és magához ragadta a mikrofont

Ritkán látott jelenet zajlott le a német Bundestagban. Friedrich Merz, az ellenzéki konzervatív CDU elnöke azzal vádolta a kormányt, hogy korábbi ígérete ellenére nem szállít fegyvert Izraelnek. Ennek nyomán a kancellár, Olaf Scholz a krónikák szerint olyat tett tett, amire nemigen volt példa több mint három éve tartó hivatali idejében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×