eur:
397
usd:
369.57
bux:
70022.97
2024. június 14. péntek Vazul

Csak az ukránok harmada támogatja a NATO-tagságot

Csak az ukrán népre tartozik annak eldöntése, hogy az ország csatlakozzon-e a NATO-hoz, mondta a szövetség főtitkára kétnapos kijevi látogatásán, miközben Viktor Juscsenko elnök azt jegyezte meg, hogy Ukrajna területén nem lesznek külföldi katonai bázisok. Az ország azonban erősen megosztott. A NATO-integráció ellenzői hangos tüntetéssel próbáltak nyomást gyakorolni Kijevben.

Oroszország ismét arra figyelmeztette Kijevet és Brüsszelt, hogy nem fogadja el Ukrajna NATO-tagságát, a Kijevbe látogató NATO-főtitkár viszont azt hangoztatta, hogy a szövetség nem irányul a hatalmas szomszéd ellen.

Jaap de Hoop Scheffer az országa EU- és NATO-tagságát elnöksége központi céljává tevő Viktor Juscsenko államfővel is találkozott. A főtitkár szerint a mítoszok világába tartoznak azok a félelmek, hogy Ukrajnának külföldi katonai bázisokat kell befogadni, illetve, hogy az ukrán katonákat a NATO-akciókban való részvételre kényszerítenének.

A szövetség alapszerződésének 5. cikkelye ugyanakkor kimondja, hogy ha egyik tagállamot támadás éri, akkor azt a többieknek meg kell védeniük. De Hoop Scheffer azt üzente Moszkvának, hogy Ukrajna tagságáról csak az ukrán nép dönthet.

A NATO két hónapja, a bukaresti csúcson éppen orosz ellenkezésre nem jelölt meg konkrét menetrendet az ukrán tagságra, Juscsenko azonban abban reménykedik, hogy a folyamatot fel lehet gyorsítani. Az elnök megígérte, hogy az ország területén nem lesznek külföldi támaszpontok, és hogy a majdani tagságról népszavazás dönthet.

Vicc és tüntetés

Csakhogy az ukrán közvéleményt élesen megosztja a gondolat. Míg a nacionalistának számító Nyugat-Ukrajna egyértelműen a nyugati integráció híve, addig az oroszul beszélő keleti-területek lakosság már jóval kevésbé az. Sokan még mindig a hidegháború idején, agresszióra készülő ellenségként leírt szervezetnek látják a szövetséget.

Egyes felmérések szerint a csatlakozást csak a szavazók 30 százaléka támogatná. A NATO-tagság ellenzői hétfőn és kedden is tüntettek. Egy részük összecsapott a rohamrendőrökkel, más részük inkább humorral üzent hadat. Megjelent köztük egy amerikai nyitott limuzinban például a Moszkva-ellenességéről ismert Julija Timosenko miniszterelnök terepszínű ruhába öltözött hasonmása.

Juscsenko ugyanakkor abban reménykedik, hogy a NATO az év végén Ukrajnára is kiterjeszti a gyors felvételt biztosító Tagsági Akció Tervet. Az elnök emellett úgy véli, hogy meg lehet változtatni a polgárok véleményét.

A helyzetet komplikálja, hogy az orosz fekete-tengeri flotta 2017-ig bérli Ukrajnától a szevasztopoli kikötőt, ahol a két ország hadihajói egymás közelében horgonyoznak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vitézy Dávid: visszahívott Karácsony Gergely, és elnézést kért

Karácsony Gergely elnézést kért kiszivárgott mondataiért, miszerint lapáttal fogja agyonverni vetélytársát – közölte Vitézy Dávid Facebook-bejegyzésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.14. péntek, 18:00
Ch. Gáll András az Index főmunkatársa
Dénes Tamás az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×