eur:
401.2
usd:
366.62
bux:
74264.68
2024. október 11. péntek Brigitta

"Itt az idő, hogy öngyilkos merénylő legyél"

Mindössze 14 éves. Ahhoz még fiatal, hogy szakálla nőjön, ahhoz azonban nem, hogy öljön. Egy Londonban nevelkedett, és Afganisztánban börtönbe került fiú arról számol be: hogyan akartak öngyilkos merénylőt csinálni belőle.

Shakirullah egyike a legfiatalabb tálib raboknak, akiket az afgán hatóságok fogva tartanak.

Az őrök csak igen ritkán engednek be hozzá valakit. Azt sem engedélyezték, hogy a riporterek lefilmezzék. Az interjú készítése közben is jelen voltak az őrei.

A Londonban nevelkedett fiú az iszlám iskolában, a Koránt tanító vallásoktatójától hallotta először azt a mondatot: "itt az idő, hogy elmenj, Afganisztánba, hogy öngyilkos merénylő legyen belőled".

"Nem akartam megtenni, de ő azt mondta: muszáj" - tette hozzá. A fiút a Pakisztánba utaztatták, onnan vitte át három férfi a határon.

Az lett volna a feladata, hogy egy zsúfolt piacon kövessen el merényletet. Előző nap érte jött egy férfi, hogy megtanítsa vezetni. A férfi azt mondta neki: ha visszatér küldetéséből, pénzt adnak neki, és egy nőt is feleségnek, a fiú azonban nem volt annyira naiv, hogy mindezt elhiggye. Tisztában volt azzal, hogy ha végrehajtja küldetését, nem fogja túlélni.

"Csak szabad akartam lenni. Nagyon hiányzott az édesanyám" - mondta a fiú, akit azonban lefüleltek a rendőrök, azóta börtönben van.

Nem Shakirullah az egyetlen fiatal Afganisztánban, aki kénytelen az édesanyja nélkül élni. Noorya édesanyja egy öngyilkos merénylet során halt meg. A nő az egyik kormányhivatal szakácsa volt, munkahelyére menet azonban az őt szállító autóbusz felrobbant.

Afganisztánban rendszeresen előfordul, hogy fiatal fiúkat vonnak be a harcokba, vagy próbálják rávenni arra, hogy öngyilkos merényletet kövessenek el.

Címlapról ajánljuk
Kijött a sodrából a német kancellár, és magához ragadta a mikrofont

Kijött a sodrából a német kancellár, és magához ragadta a mikrofont

Ritkán látott jelenet zajlott le a német Bundestagban. Friedrich Merz, az ellenzéki konzervatív CDU elnöke azzal vádolta a kormányt, hogy korábbi ígérete ellenére nem szállít fegyvert Izraelnek. Ennek nyomán a kancellár, Olaf Scholz a krónikák szerint olyat tett tett, amire nemigen volt példa több mint három éve tartó hivatali idejében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×