eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 16. vasárnap Jusztin

Engedélyeznek az autósoknak egy kis véralkoholszintet

Eltörlik a horvátországi közlekedésben az alkoholfogyasztásra négy éve alkalmazott "zéró toleranciát", a kedden életbe lépő törvény literenként 0,5 gramm alkoholszintet engedélyez a vérben. A 24 év alattiak és a hivatásos sofőrök továbbra sem fogyaszthatnak alkoholt vezetés előtt és alatt.

Eltörlik a horvátországi közlekedésben az alkoholfogyasztásra négy éve alkalmazott "zéró toleranciát" - emlékeztettek hétfőn hivatalos zágrábi források.

Az eddigi szabályozás szerint egy csepp alkoholt sem fogyaszthatott az, aki volán mögé akart ülni Horvátországban.

Az új, májusban elfogadott és kedden életbe lépő törvény ezzel szemben literenként 0,5 gramm alkoholszintet engedélyez a vérben. A 24 év alattiak és a hivatásos sofőrök azonban továbbra sem fogyaszthatnak alkoholt vezetés előtt és alatt.

A módosítás ugyanakkor szigorú büntetéssel fenyegeti a határértéket túllépőket. A pénzbüntetés egyes esetekben átszámítva akár a kétezer-egyszáz eurót is elérheti, sőt börtönbüntetés is kiszabható.

A zéró toleranciáról szóló törvény a bevezetéskor heves tiltakozást váltott ki a vendéglátóhelyek üzemeltetői és a bortermelők körében, akik a turizmus visszaesésétől tartottak. A katolikus egyház azt kérte, hogy a misebort fogyasztó papok mentességet kapjanak alóla.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×