eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

Engedélyeznek az autósoknak egy kis véralkoholszintet

Eltörlik a horvátországi közlekedésben az alkoholfogyasztásra négy éve alkalmazott "zéró toleranciát", a kedden életbe lépő törvény literenként 0,5 gramm alkoholszintet engedélyez a vérben. A 24 év alattiak és a hivatásos sofőrök továbbra sem fogyaszthatnak alkoholt vezetés előtt és alatt.

Eltörlik a horvátországi közlekedésben az alkoholfogyasztásra négy éve alkalmazott "zéró toleranciát" - emlékeztettek hétfőn hivatalos zágrábi források.

Az eddigi szabályozás szerint egy csepp alkoholt sem fogyaszthatott az, aki volán mögé akart ülni Horvátországban.

Az új, májusban elfogadott és kedden életbe lépő törvény ezzel szemben literenként 0,5 gramm alkoholszintet engedélyez a vérben. A 24 év alattiak és a hivatásos sofőrök azonban továbbra sem fogyaszthatnak alkoholt vezetés előtt és alatt.

A módosítás ugyanakkor szigorú büntetéssel fenyegeti a határértéket túllépőket. A pénzbüntetés egyes esetekben átszámítva akár a kétezer-egyszáz eurót is elérheti, sőt börtönbüntetés is kiszabható.

A zéró toleranciáról szóló törvény a bevezetéskor heves tiltakozást váltott ki a vendéglátóhelyek üzemeltetői és a bortermelők körében, akik a turizmus visszaesésétől tartottak. A katolikus egyház azt kérte, hogy a misebort fogyasztó papok mentességet kapjanak alóla.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Felemás hangulatban telt a kereskedés reggel Ázsiában, de az európai tőzsdéken már látszik némi hangulatjavulás a hét korábbi részében látott eséshez képest. Megérkeztek ma a havi amerikai PCE-adatok, amelyek a várakozásoknak megfelelően az infláció további lassulását mutatták, ám mivel a tegnap megjelent második negyedéves adat már magában foglalta a júniust is, így nagy meglepetése nem lehetett számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×