eur:
397.05
usd:
369.6
bux:
70022.97
2024. június 14. péntek Vazul

A mentősök és a taxisok is csatlakoztak a fuvarozókhoz

Az év talán legforróbb hete kezdődött meg Franciaországban, ahol ismét akcióba lendültek a magas üzemanyagárak miatt immár lassan két hete demonstráló fuvarozók. A Párizs, Bordeaux, Nizza és más nagyvárosok körüli forgalmat lassító kamionosokhoz ezúttal a magánmentősök, a taxisok és a költöztető cégek is csatlakoztak, mindannyian azonnali és hatékony kormányzati intézkedéseket követelnek.

A politikai hőmérő kedden éri majd el a forrpontját, erre a napra ugyanis a két legnagyobb francia szakaszervezet, a CGT és a CFDT országos tiltakozást hirdetett a nyugdíjkorhatár tervezett felemelése ellen és a 35 órás munkahét megtartásáért. Az érdekvédők ráadásul nem csupán a köz-, hanem a magánszféra dolgozóit is az utcára szólították.

Az előzetes bejelentések alapján a közalkalmazottak, a francia távközlési vállalat, a France Telecom, valamint a posta dolgozói közül kerül ki a legtöbb sztrájkoló.

A legfrissebb közvélemény-kutatási eredmények ugyanakkor azt mutatják, hogy a Fillon-kormány intézkedéseit a többség helyesli: egy múlt heti felmérés szerint a franciák 53 százaléka egyetért a munkaidő meghosszabbításával, és a kabinet helyzetét könnyíti az is, hogy három jelentős szakszervezet nem ért egyet a keddi megmozdulással.

Különösen érzékenyen érinti majd a kormányt, de még inkább a francia cégeket a kikötői darukezelők és karbantartók immár havonta kiújuló tiltakozása is. Õk két napra, kedden és szerdán megbénítják az összes francia kikötőt, tiltakozva a kilátásba helyezett, részleges privatizációval járó reformok ellen.

Bár a Fillon-kabinet állítása szerint az átalakulások következtében egyetlen munkahely sem fog megszűnni, a március-áprilisi sztrájkok alatt az állásukat féltő dokkmunkások által erősen bírált darukezelők foggal-körömmel ragaszkodnak jelenlegi munkaszerződésükhöz, amely gyakorlatilag a közalkalmazottakkal egyenrangú előnyöket biztosít a számukra.

Az immár 15 éve tartó szakszervezeti ellenállás miatt egyébként a francia kikötők hátrányba kerültek versenytársaikkal szemben - állítják a szakértők, és egyre több cég irányítja áruszállító hajóit belga, holland és spanyol kikötőkbe.

A tiltakozási hullámot kihasználva egyébként szerdán az állami televízió alkalmazottai is utcára vonulnak. Õk a köztévé kilátásba helyezett átalakítása ellen, valamint nem megfelelő finanszírozása miatt tiltakoznak. Amióta ugyanis Nicolas Sarkozy államfő javaslatára a köztelevízió nem sugároz reklámot, az intézmény bevételei bizonytalanná váltak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vitézy Dávid: visszahívott Karácsony Gergely, és elnézést kért

Karácsony Gergely elnézést kért kiszivárgott mondataiért, miszerint lapáttal fogja agyonverni vetélytársát – közölte Vitézy Dávid Facebook-bejegyzésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.14. péntek, 18:00
Ch. Gáll András az Index főmunkatársa
Dénes Tamás az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×